Військово-морські сили України нарощують угруповання на Азовському морі

Новини

Військово-морські сили України розгорнули сили і системно нарощують угруповання на Азовському морі у відповідь на агресивні дії РФ.

Про це повідомил командувач Військово-морськими силами Збройних сил України, адмірал Ігор Воронченко в новорічному привітанні, передає Центр журналістських розслідувань.

Воронченко підкреслив, що в 2018 році ВМС України підвищили бойові можливості морського, берегового та повітряного компонентів національного флоту.

Він зазначив, що «особливо напруженими стали останні місяці 2018 року» і нагадав про захоплення ФСБ Росії біля берегів Криму українських військових кораблів і їх екіпажів.

Раніше міністр оборони України Степан Полторак повідомив, що Україна не відмовиться від права вільного проходу через Керченську протоку з дотриманням всіх міжнародних норм і права.

Як повідомлялось, 25 листопада кораблі Прикордонної служби ФСБ РФ і ЧФ РФ обстріляли і захопили два малих броньованих артилерійських катери «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдовий буксир «Яни Капу» ВМС України, що після невдалої спроби пройти Керче-Єнікальским каналом до Маріуполя, взяли курс на Одесу і вийшли з 12-мильної зони від узбережжя Криму.

27 і 28 листопада в окупованому Криму «суди» Сімферополя  і Керчі заарештували до 25 січня 2019 року 24 військовополонених українських моряків, затриманих під час захоплення російським військовими в Чорному морі кораблів ВМСУ.

30 листопада військовополонених моряків ВМСУ етапували з окупованого Криму до Москви в СІЗО Лефотово і «Матросская тишина».

Розслідувачі міжнародної групи Bellingcat вказують, що оприлюднена ФСБ РФ інформація про захоплення кораблів і моряків ВМСУ в Чорному морі показує, що обстріл російськими військовими МБАК «Бердянськ» стався в міжнародних водах.

Всі 24 українських моряка, захоплені в Чорному морі російськими військовими в ході атаки на кораблі ВМСУ, заявили слідству ФСБ, що є військовополоненими.

28 грудня прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що у Кремлі не вважають військовополоненими українських моряків, захоплених російськими військовими.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель і президент Франції Емманюель Макрон зажадали від Росії негайно звільнити захоплених російським військовими моряків ВМСУ без висунення будь-яких умов.