Слідство у справі військовополонених моряків ВМСУ продовжено до 25 травня – Полозов

Новини
Адвокат Микола Полозов Фото: Facebook Радіо НВ

Попереднє слідство стосовно військовополонених українських моряків, захоплених російськими військовими в ході атаки на кораблі ВМСУ в Чорному морі, продовжено до кінця весни.

Про це повідомив агентству Інтерфакс російський адвокат Микола Полозов, який координує роботу команди захисту українських моряків, передає Центр журналістських розслідувань.

«В даний час термін слідства продовжений до 25 травня, при цьому продовжити термін арешту слідство просить до кінця квітня», – сказав Полозов.

Відповідаючи на питання агентства, Полозов сказав, що подальше продовження терміну слідства у справі буде залежати від інтенсивності слідчих дій.

«Скільки триватиме слідство, я не можу знати, це залежить від обсягу слідчих дій, а нас слідчі не посвячують у свої плани», – зазначив адвокат.

Як повідомлялось, 25 листопада кораблі Прикордонної служби ФСБ РФ і ЧФ РФ обстріляли і захопили два малих броньованих артилерійських катери «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдовий буксир «Яни Капу» ВМС України, що після невдалої спроби пройти Керче-Єнікальским каналом до Маріуполя, взяли курс на Одесу і вийшли з 12-мильної зони від узбережжя Криму.

27 і 28 листопада в окупованому Криму «суди» Сімферополя  і Керчі заарештували до 25 січня 2019 року 24 військовополонених українських моряків, затриманих під час захоплення російським військовими в Чорному морі кораблів ВМСУ.

30 листопада військовополонених моряків ВМСУ етапували з окупованого Криму до Москви в СІЗО Лефотово і «Матросская тишина».

Розслідувачі міжнародної групи Bellingcat вказують, що оприлюднена ФСБ РФ інформація про захоплення кораблів і моряків ВМСУ в Чорному морі показує, що обстріл російськими військовими МБАК «Бердянськ» стався в міжнародних водах.

Всі 24 українських моряка, захоплені в Чорному морі російськими військовими в ході атаки на кораблі ВМСУ, заявили слідству ФСБ, що є військовополоненими.

28 грудня прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що у Кремлі не вважають військовополоненими українських моряків, захоплених російськими військовими.

7 січня 2019 року Україна подала до ЄСПЛ міждержавну заяву через напад та захоплення Росією кораблів і моряків ВМСУ у Чорному морі 25 листопада 2018 року.

15 січня Лефортовський суд Москви розгляне клопотання ФСБ про продовження до 26 квітня терміну утримання під вартою військовополонених українських моряків.