Єврокомісія 28-29 січня надішле до Маріуполя місію для оцінки наслідків ескалації на Азові

Новини
Фото: rnw.nl

Європейська комісія 28-29 січня надішле до Маріуполя місію для оцінки впливу агресії РФ в Азовському морі на економічну і соціальну ситуацію в Приазов’ї.

Про це повідомив у мікроблозі Twitter брюссельський кореспондент Радіо Свобода Рікард Йозвяк, передає Центр журналістських розслідувань.

«Єврокомісія надішле місію по встановленню фактів до Маріуполя 28-29 січня», – написав Йозвяк.

17 грудня 2018 року за підсумками п’ятого засідання Ради асоціації Україна-ЄС стало відомо, що Євросоюз надішле в Україну місію для оцінки потреб у допомозі регіонам, постраждалим від російської агресії біля Керченської протоки. Тоді повідомлялося, що місія прибуде в Україну на початку 2019 року.

Як повідомлялось, 20 листопада 2018 року Рада Європейського союзу вперше обговорив питання дій РФ на Азовському морі.

19 листопада міністри закордонних справ і оборони країн ЄС зібралися в Брюсселі для обговорення ряду питань безпеки, включаючи ситуацію на Донбасі і на Азовському морі. Голова дипломатичної служби ЄС Федеріка Могеріні після зустрічі сказала, що Євросоюз готує допомогу районам, яким Росія завдала шкоди «незаконними діями» в акваторії Азовського моря. Федеріка Могеріні висловила надію, що порушення Росії на Азові «будуть припинені», але про санкції, за її словами, мова не йде.

В кінці листопада 2018 року голова Міністерства інфраструктури України Володимир Омелянповідомив, що Росія фактично заблокувала українські порти Маріуполя і Бердянська в Азовському морі.

25 листопада кораблі Прикордонної служби ФСБ РФ і ЧФ РФ обстріляли і захопили два малих броньованих артилерійських катери «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдовий буксир «Яни Капу» ВМС України, що після невдалої спроби пройти Керче-Єнікальским каналом до Маріуполя, взяли курс на Одесу і вийшли з 12-мильної зони від узбережжя Криму.

Розслідувачі міжнародної групи Bellingcat вказують, що оприлюднена ФСБ РФ інформація про захоплення кораблів і моряків ВМСУ в Чорному морі показує, що обстріл російськими військовими МБАК «Бердянськ» стався в міжнародних водах.