Делегація ЕС наступного тижня відвідає Приазов’я для оцінки наслідків агресії РФ на Азові і в Керченській протоці

Новини
Фото: rnw.nl

Делегація посадовців Євросоюзу високого рівня 27 січня – 2 лютого відвідає райони України, прилеглі до Азовського моря для оцінки економічних та соціальних наслідків агресії РФ в Азовському морі та Керченській протоці, яка перешкоджає міжнародному судноплавству.

Про це повідомляє представництво ЄС в Україні, передає Центр журналістських розслідувань.

«Головна мета місії ЄС на високому рівні – оцінка економічної, соціальної та політичної ситуації в регіоні, який відчутно постраждав від режиму перевірок, який Росія ввела на Азовському морі. Особливо регіон постраждав після ескалації у Керченські протоці та Азовському морі, яка сталася 25 листопада 2018 року. Порушення Росією міжнародного права є неприйнятним. Європейський Союз, зокрема лідери ЄС під час зустрічі Європейської Ради, що відбулася у грудні, послідовно й неодноразово наголошували на тому, що Росія повинна негайно звільнити усіх незаконно затриманих українських моряків, повернути захоплені кораблі та забезпечити вільний прохід усіх суден через Керченську протоку», – зазначили у представництві.

Спочатку європейські високопосадовці зустрінуться з органами влади та іншими зацікавленими сторонами у Києві. Пізніше відбудуться всеохопні дискусії з представниками місцевих та регіональних рад і адміністрацій, громадянського суспільства, наукових закладів та бізнесових кіл. Такі зустрічі буде проведено в Маріуполі, Бердянську, Мелітополі та навколишніх районах.

Візит відбуватиметься на фоні низки додаткових місій високого рівня з країн-членів ЄС. Він грунтуватиметься на результатах координаційних зустрічей з державами-членами та іншими міжнародними партнерами, що їх організувала Європейська Комісія в Брюсселі наприкінці 2018 року.

«За результатами висновків, які отримає місія, ЄС проведе оцінку того, як посилити підтримку Приазов’я – зокрема, грунтуючись на чинних програмах та у співпраці з європейськими фінансовими інституціями», – повідомили у представництві ЄС.

Делегацію очолять Виконавчий директор з питань Європи та Центральної Азії в Європейській службі зовнішньої дії Томас Майр-Гартінг та керівник Групи підтримки України при Єврокомісії Петер Вагнер. До її складу також входитимуть представники низки інших департаментів Єврокомісії.

17 грудня 2018 року за підсумками п’ятого засідання Ради асоціації Україна-ЄС стало відомо, що Євросоюз надішле в Україну місію для оцінки потреб у допомозі регіонам, постраждалим від російської агресії біля Керченської протоки. Тоді повідомлялося, що місія прибуде в Україну на початку 2019 року.

Як повідомлялось, 20 листопада 2018 року Рада Європейського союзу вперше обговорив питання дій РФ на Азовському морі.

19 листопада міністри закордонних справ і оборони країн ЄС зібралися в Брюсселі для обговорення ряду питань безпеки, включаючи ситуацію на Донбасі і на Азовському морі. Голова дипломатичної служби ЄС Федеріка Могеріні після зустрічі сказала, що Євросоюз готує допомогу районам, яким Росія завдала шкоди «незаконними діями» в акваторії Азовського моря. Федеріка Могеріні висловила надію, що порушення Росії на Азові «будуть припинені», але про санкції, за її словами, мова не йде.

В кінці листопада 2018 року голова Міністерства інфраструктури України Володимир Омелян повідомив, що Росія фактично заблокувала українські порти Маріуполя і Бердянська в Азовському морі.

25 листопада кораблі Прикордонної служби ФСБ РФ і ЧФ РФ обстріляли і захопили два малих броньованих артилерійських катери «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдовий буксир «Яни Капу» ВМС України, що після невдалої спроби пройти Керче-Єнікальским каналом до Маріуполя, взяли курс на Одесу і вийшли з 12-мильної зони від узбережжя Криму.

Розслідувачі міжнародної групи Bellingcat вказують, що оприлюднена ФСБ РФ інформація про захоплення кораблів і моряків ВМСУ в Чорному морі показує, що обстріл російськими військовими МБАК «Бердянськ» стався в міжнародних водах.