За фактом зникнення капітана керченського судна «Норд» відкрито кримінальне провадження

Новини
Капітан судна «Норд» Володимир Горбенко Фото: investigator.org.ua

За фактом зникнення капітана керченського судна «Норд» Володимира Горбенка відкрито кримінальне провадження.

Про це повідомили в прес-службі Нацполіціі Запорізької області, передає Центр журналістських розслідувань.

«У зв’язку зі зникненням капітана корабля «Норд» Володимира Горбенка, відкрито кримінальне провадження за статтею 115 КК «Умисне вбивство» з додатковою кваліфікацією «безвісти зниклий», – розповіли в прес-службі Нацполіціі, пише LIGA.net.

Заступник прокурора АР Крим Ігор Поночовний зазначив, що чутки про викрадення Горбенка правоохоронними органами безпідставні.

«Ми працюємо виключно в рамках закону. Я не знаю, навіщо цій справі хочуть надати політичності і ще великий вибір розпіарити», – розповів він.

Як повідомлялось, 25 березня в Азовському морі українські прикордонники зупинили судно «Норд» під прапором РФ за  порушення Порядку виїзду з тимчасово окупованої території України – закритого для судноплавства порту Керч. 10 членів екіпажу – мешканців Керчі мали при собі паспорти громадян РФ, видані після анексії Криму, які не визнаються Україною.

Прокуратура АРК відкрила кримінальне провадження, на судно було накладено арешт. 

31 березня капітану судна «Норд» Володимиру Горбенку повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 332-1 КК України (порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї). Членів екіпажу було притягнено до адміністративної відповідальності.

4 жовтня прокуратура АРК скерувала до Апелляційного суду Києва обвинувальний акт відносно капітана судна Володимира Горбенко у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 332-1 КК України (порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї з метою заподіяння шкоди інтересам держави) для визначення підсудності та подальшого розгляду по суті.

Семеро моряків керченського судна «Норд», затриманого раніше в Азовському морі, 30 жовтня повернулись до окупованого Криму, перетнувши адмінмежу з півостровом у контрольному пункті в’їзду-виїзду «Каланчак» з документами, що підтверджують їх українське громадянство.