Українського політв’язня Панова помістили в колонію №6 Омська

Новини
Євген Панов Фото: Sputnik

Українця Євгенія Панова, незаконно засудженого в окупованому Криму у «справі диверсантів» до 8 років позбавлення волі, помістили в колонію №6 російського Омська, де він буде відбувати свій термін ув’язнення.

Про це повідомив на своїй сторінці в Facebook брат політв’язня Ігор Котелянець з посиланням на інформацію консулів України в РФ, передає Центр журналістських розслідувань.

«Дізналися, що змученого Євгена Панова перевезли до шостої колонії Омська. Сьогодні тут мінус 37. Це наче кінцевий пункт його етапу. Тут він буде чекати свободи. В цих стінах вже сидів один український політв’язень – Дмитро Штибліков. Восени 2018 року в колонії стався бунт. В’язні протестували проти знущань та катувань збоку адміністрації колонії. Дмитра звідти вивезли. Тепер місце особливо небезпечного українця там зайняв Женя», – написав Котелянець.

Він також зазначив, що йому вдалося передати лист Панову через електронну систему ФСВП, поки брат перебував у СІЗО Омська.

«Отримав відповідь. Все у нього закінчилося, окрім речей. Болить спина і нога. Ліків нема, тримається на знеболювальному. Всім достойним людям – привіт», – розповів Котелянець.

Він також опублікував копію листа Панова.

Нагадаємо:

  • 7 серпня 2016 року ФСБ заявила, що «кордон» між Кримом і материкової України нібито двічі прорвали українські диверсійно-розвідувальні групи. Як доказ, ФСБ продемонстровала відео із зізнаннями затриманих «диверсантів» – водія АТП Запорізької АЕС Євгена Панова і будівельника з Євпаторії Андрія Захтея.
  • 13 липня 2018 року «Верховний суд Криму» засудив Євгена Панова до 8 років колонії строгого режиму за обвинуваченням «в підготовці диверсії в Криму в складі диверсійної групи» та «у контрабанді боєприпасів через митний кордон Митного союзу» за ч.1 ст.30 та п.«а» ч.2 ст.281, ч.3 ст.30 та ч.3 ст.226.1, ч.3 ст.222 КК РФ. 25 жовтня Верховний суд Росії залишив без змін вирок стосовно  українця.
  • На початку січня 2019 року брат Панова Ігор Котелянець повідомив, що політв’язня відправили по етапу в Сибір, імовірно, в Омську область.