YouTube не має виконувати незаконні вимоги Роскомнадзору видалити сюжет про кримського правозахисника – Amnesty International

Новини

Онлайн-хостинг YouTube не повинен виконувати незаконні вимоги Роскомнадзору видалити сюжет Центру журналістських розслідувань про кримського політв’язня, правозахисника Емір-Усеїна Куку, аби не підтримувати репресії, які проводить Росія в окупованому Криму. YouTube має дотримуватись міжнародних стандартів з прав людини і відхилити незаконні вимоги уряду РФ щодо запровадження цензури.

Про це заявила директорка Amnesty International Ukraine Оксана Покальчук, передає Центр журналістських розслідувань.

«YouTube не має враховувати незаконні вимоги Росії. Придушення свободи слова в Криму після його окупації та незаконної анексії Росією є жахливим і жорстоким, і YouTube не повинен підтримувати репресії кримських активістів російською державою. Російська влада не тільки переслідує кримськотатарську громаду та всіх незгодних, вона тепер прагне стерти з інформаційного простору повідомлення ЗМІ про кримського правозахисника, якого вона три роки тому кинула за грати і тепер військовий суд його судить за сфабрикованими звинуваченнями у «тероризмі»», – сказала Покальчук.

«Youtube має виконувати свої обов’язки відповідно до міжнародних стандартів з прав людини і відхилити вимоги російського уряду щодо запровадження цензури. Цінності компанії YouTube включають захист свободи слова та свободи інформації (https://www.youtube.com/yt/about/), і ми сподіваємося, що компанія буде діяти у відповідності з цими цінностями та не стане видаляти відео. Видалення відеозапису також було б величезним ударом для родини Емір-Усеїна Куку, яка постраждала від залякування з боку поліції та ФСБ, а також тиску з боку де-факто влади Криму»,- додала вона.

Раніше компанія YouTube повідомила Центру журналістських розслідувань про отримання повідомлення від Роскомнадзору про обмеження доступу до сюжету про кримського політв’язня – правозахисника Емір-Усеіна Куку, розміщеному на каналі агентства в YouTube, і вимогу його видалення. Якщо Центр журналістських розслідувань не вилучить інформацію, внесену в РФ в список заборонених, «компанія Google може бути змушена заблокувати контент».

Міністерство інформаційної політики України звернулося до адмінінстрації YouTube, корпорації Google та ТОВ «ГУГЛ» із закликом не вживати жодних заходів щодо відеоматеріалу Центру журналістських розслідувань про політв’язня Емір-Усеіна Куку та взяти до уваги зусилля Росії з придушення свободи слова.

Олександр Заруцький, адвокат Української Гельсінської спілки з прав людини зявив, що вимоги Роскомнадзору до компанії GoogleLLS видалити з YouTube сюжет ІА «Центр журналістських розслідувань» про Емір-Усеїна Куку є незаконними, оскільки порушують базовий принципи прав людини, а саме свободу слова. Тому йти на поступки Роскомнадзору підстав немає.

Нагадаємо:

  • Член Контактної групи з прав людини Емір-Усеін Куку був затриманий в лютому 2016 року у так званій ялтинській «справі Хізб-ут Тахрір», у якій також проходять Муслім Алієв, Енвер Бекіров, Вадим Сірук, Рефат Алімов і Арсен Джеппаров.
  • У грудні 2017 року фігурантів ялтинської «справи Хізб ут-Тахрір» етапували з окупованого Криму до Росії в Ростов-на-Дону.
  • 14 лютого 2018 року Північно-Кавказький окружний військовий суд почав розгляд по суті ялтинського «справи Хізб ут-Тахрір». 26 червня 2018 року Емір-Усеін Куку оголосив голодування в СІЗО Ростова-на-Дону, протестуючи проти сфабрикованих справ щодо нього та інших політичних в’язнів.
  • 22 грудня 2018 року Генеральна Асамблея ООН в Резолюції про ситуацію з правами людини в анексованому Росією Криму визнала кримчан Володимира Балуха, Олега Сенцова і Емір-Усеіна Куку політичними в’язнями.