Зниклий капітан керченського судна «Норд» Горбенко знайшовся в Криму

Новини
Капітан судна «Норд» Володимир Горбенко в Херсонському міському суді, 6 квітня 2018 р Фото: investigator.org.ua

Капітан арештованого судна «Норд» Володимир Горбенко, який зник без вісти, знайшовся в окупованому Криму вдома.

Як пишуть російські ЗМІ, мати Горбенка підтвердила його повернення додому, передає Центр журналістських розслідувань.

Сам капітан в коментарі російським медіа розповів, що виїхав у Крим з російським паспортом, зазначивши, що у нього не було ніяких обмежень на виїзд з України.

Раніше адвокат Максим Могильницький, посилаючись на інформацію родичів Горбенка, заявив про те, що він пропав безвісти. За його словами, ні з рідними, ні з адвокатами на зв’язок він не виходив. Він додав, що інформація ЗМІ про підписку про невиїзд щодо Горбенко не відповідає дійсності. У той же час, він підкреслював, що вірогідність того, що капітан судна «Норд» залишив територію України – невелика.

29 січня брат капітана «Норду» звернувся до поліції із заявою про його зникнення. Наступного дня поліція Запорізької області відкрила кримінальне провадження за ст. 115 (умисне вбивство) Кримінального кодексу з додатковою кваліфікацією «безвісти зниклий».

Нагадаємо:

  • 30 січня 2019 року Нацполіція відкрила кримінальне провадження за фактом зникнення капітана керченського судна «Норд» Володимира Горбенко. Провадження відкрито за статтею 115 КК «Умисне вбивство» з додатковою кваліфікацією «безвісти зниклий».
  • Як повідомлялось, 25 березня 2018 року в Азовському морі українські прикордонники зупинили судно «Норд» під прапором РФ за  порушення Порядку виїзду з тимчасово окупованої території України – закритого для судноплавства порту Керч. 10 членів екіпажу – мешканців Керчі мали при собі паспорти громадян РФ, видані після анексії Криму, які не визнаються Україною.
  • Прокуратура АРК відкрила кримінальне провадження, на судно було накладено арешт. 
  • 31 березня капітану судна «Норд» Володимиру Горбенку повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 332-1 КК України (порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї). Членів екіпажу було притягнено до адміністративної відповідальності.
  • 4 жовтня прокуратура АРК скерувала до Апелляційного суду Києва обвинувальний акт відносно олодимира Горбенко у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 332-1 КК України (порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї з метою заподіяння шкоди інтересам держави) для визначення підсудності та подальшого розгляду по суті.
  • Справа була направлена на розгляд до Оболонського районного суду Києва. Вона мала розглядатися 1 лютого, але Горбенко на засідання не з’явився.