Мангер звинуватив екс-главу кримського главку СБУ в причетності до вбивства Гандзюк. СБУ називає це наклепом

Новини
Владислав Мангер Фото: Станислав Козлюк

Глава облради Херсонській області Владислав Мангер, підозрюваний в організації вбивства Катерини Гандзюк, звинуватив в організації нападу на активістку екс-главу кримського главку СБУ в Херсоні, генерал-майора Данила Доценко. В СБУ назвали це наклепом, і не виключають, що заява Мангера – спроба домогтися передачі справи в інший правоохоронний орган.

За словами спікера СБУ Олени Гітлянської, «єдиною метою (Мангера, – ред.) було намагання невілювати той великий обсяг доказової бази, яку проти нього зібрала Служба безпеки України та добитися передачі справи в інший правоохоронний орган», передає Центр журналістських розслідувань.

«Шановні журналісти! Через велику зацікавленість заявою Голови Херсонської обласної ради Владислава Мангера щодо причетності до нападу на Катерину Гандзюк керівника департаменту СБУ Данила Доценко – наголошую: заява Мангера, обґрунтовано підозрюваного в організації вбивства активістки Гандзюк, зроблена під час судового засідання з обрання йому міри запобіжного заходу викликає навіть не здивування, а обурення. Вона є абсурдною, безпідставною та наклепницькою», – пише Гітлянська у Facebook.

«Мені відомо про те, що Катерина тісно співпрацювала зі службою безпеки України та знаходилася у прямому підпорядкуванні генерала СБУ Данила Доценка. Заявляю, що в особистій бесіді Данило Доценко неодноразово повідомлював мені про свою особисту ненавість до партії «Батьківшина». Особисто Доценко створив на території Херсонської області декілька кримінальних угруповань, які займалися вирубкою лісу та рекетом і вимаганням. І неодноразово затримувались поліцією. Але після втручання особисто Доценка відпускалися. Але після того, як результатом нападу стали дуже тяжкі наслідки, відбулося фізичне знищення Катерини та використання цієї страшної трагедії в політичних цілях», – заявив під час засідання в Шевченківському районному суді в середу, 13 лютого, Владислав Мангер.

Даниил Доценко, фото: Новое Время

За версією Мангера, на Гандзюк напали, щоб дискредитувати органи поліції.  

На питання судді, звідки у нього інформація про причетність Доценка до справи, Мангер прямо відповідати не став, проте запевнив, що його адвокати збирали докази і нададуть їх пізніше.

Відомо, що на початку червня 2016 року Доценко очолив Кримське управління СБУ, яке відновило свою роботу в Херсоні.

14 лютого 2017 року Доценко очолив управління СБУ в Херсонській області.

21 серпня 2017 року президент України Петро Порошенко призначив Доценко начальником департаменту захисту національної державності СБУ, а 23 серпня 2018 присвоїв йому звання генерал-майора.

Мангер також додав, що вважає справу проти нього політично-мотивованою, щоб дискритувати партію “Батьківщина”.

Нагадаємо,

  • 31 липня 2018 року на керуючу справами виконавчого комітету Херсонської міськради Катерину Гандзюк напали біля під’їзду її будинку. Її облили концентрованою сірчаною кислотою, у результаті жінку було госпіталізовано з хімічним опіком.
  • 4 листопада Гандзюк померла в київській лікарні, де вона лікувалася після нападу. Після цього слідчі змінили кваліфікацію нападу на неї на закінчений злочин – по п.4, 6, 11 і 12 ч. 2 ст. 115 ККУ (умисне вбивство, вчинене групою осіб, з корисливих мотивів, з особливою жорстокістю, за замовленням).
  • 6 листопада Верховна Рада України створила тимчасову слідчу комісію щодо розслідування нападу на Катерину Гандзюк та інших активістів.
  • 28 січня 2019 року батько убитої активістки Віктор Гандзюк на засіданні тимчасової слідчої комисси в Раді заявив, що голова Херсонської облради Владислав Мангер, голова Херсонської ОДА Андрій Гордєєв і його заступник Євген Ріщук повинні піти з політики через співпрацю з kпідозрюваним в організації вбивства його дочки.
  • 30 січня Андрій Гордєєв назвав«провокацією» заяву Віктора Гандзюка. Він звернувся до ГПУ, СБУ та МВС – щоб знайшли «причетних до формування такої думки» у батька убитої активістки.
  • Бюро Херсонської обласної організації ВО «Батьківщина» виключило Владислава Мангера з лав партії і рекомендувало йому піти з посади голови Херсонської обласної ради.
  • Генеральна прокуратура України повідомила про підозру в організації вбивства керуючої справами виконавчого комітету Херсонської міськради Катерини Гандзюк голові Херсонської обласної ради Владиславу Мангеру.