В суді у справі «екс-міністра охорони здоров’я» Криму Міхальчевського допитали бізнесмена Іслямова

Новини
Адвокат Валентин Рибін, Петро Михальчевський (в центрі) і Ленур Іслямов в Дніпровському райсуді Києва Фото: court.investigator.org.ua

У Дніпровському райсуді Києва на слуханні справи «екс-міністра охорони здоров’я» Криму Петра Міхальчевського допитали власника медіахолдіга ATR, бізнесмена Ленура Іслямова, який на початку окупації Криму РФ з 2 квітня по 28 травня 2014 року обіймав посаду тимчасово виконуючого обов’язки «кримського віце-прем’єра» в «уряді» Сергія Аксенова.

Як повідомляє кореспондент Бюро судової інформації (проект Центру журналістських розслідувань), Іслямов повідомив суду, що особисто з Міхальчевський не був знайомий, а про його призначення «міністром» дізнався зі ЗМІ.

Іслямов додав, що за словами лікарів, які звертались у редакцію телеканала, Міхальчевський закликав їх брати участь в «референдумі» і голосувати за Росію.

Після допиту свідка адвокат екс-«міністра» Валентин Рибін заявив відвід колегії суддів, після наради у клопотанні було відмовлено.

Захист Міхальчевського наполягав на зміні йому запобіжного заходу на домашній арешт та носіння електронного засобу контроля – браслета. Адвокат Валентин Рибін стверджував, що більшість наданих обвинуваченням доказів у справі – неналежні, а деякі є недопустимими.

Сам Петро Міхальчевський заявив, що стан його здоров’я у СІЗО погіршився. «Я приїхав свідомо, нікуди не збираюсь бігти, на будь-який обмін не згоден. Вважаю справу політично мотивованою», – сказав він.

У підсумку колегія суддів продовжила арешт Міхальчевського на 60 діб: до 18 квітня 2019 року.

Крім того, прокурор подав клопотання для зміни обвинувачення екс-«міністру». Для цього у засіданні оголосили перерву: наступне  відбудеться 28 лютого.

Детальніше читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань Справа Міхальчевського: нові факти

Нагадаємо:

  • 5 січня 2018 року СБУ повідомила, що виявила в Києві колишнього «міністра охорони здоров’я Криму» Петра Міхальчевського і провела обшук в місці його проживання. У нього було вилучено паспорт громадянина РФ, «службове посвідчення» за підписом «глави» Криму Сергія Аксенова та інші документи, що підтверджують його співпрацю з окупаційною «владою» Криму. Михальчевський підписав вручену йому підозру в скоєнні злочину за ст. 111 КК України (державна зрада).
  • Михальчевський був «міністром охорони здоров’я» окупованого Криму з 28 лютого по 10 червня 2014 року.
  • Іслямов також проходить свідком у справі колишнього депутата Верховної Ради АРК Василя Ганиша, якого 28 квітня 2015 року затримали при виїзді з окупованого Криму. Йому було пред’явлено звинувачення в державній зраді за ч.1 ст.111 КК України. Його справа розглядається в Дніпровському райсуді Києва.
  • У січні 2018 року заступник прокурора АРК Олександр Удовиченко повідомив у ефірі програми «Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань, ТРК Чорноморська), коментуючи заяви щодо вибірковості правосуддя у справах про держзраду кримських чиновників, що прокуратура АРК у ході розслідування кримінального провадження щодо чиновників-зрадників дасть правову оцінку діям усіх осіб, які працювали в окупаційних органах «влади» Криму, що може кваліфікуватись як сприяння підривній діяльності Росії в Україні.