НАБУ провело майже 20 обшуків у Гладковських та інших фігурантів розслідування BIHUS.info про корупцію в оборонці

Новини
Директор НАБУ Артем Ситник

Національне антикорупційне бюро України провело майже 20 обшуків у колишнього першого саступника секретаря РНБО Олега Гладковського, його сина Ігоря та інших фігурантів журналістського розслідування програми BIHUS.info про корупцію в оборонній сфері.

Про це повідомив директор НАБУ Артем Ситник в четвер, 7 березня, на брифінгу в Києві, передає Центр журналістських розслідувань.

«Виходячи з того, що ми побачили в тих сюжетах ми зареєстрували два кримінальних провадження. Сьогодні в рамках одного з них було проведено низку обшуків – біля 20, зокрема і за місцем проживання Ігоря та Олега Гладковських, Віталія Жукова, Андрія Рогози та інших громадян. Зараз слідчі дії тривають», – сказав Ситник.

За його словами, ці розслідування фактично проводяться детективами з нуля «тому що до цього розслідування (BIHUS.info – ред.) ми тих даних, які містяться у перепискі, не мали».

Нагадаємо:

  • Команда журналістських розслідувань Bihus.Info опублікувала матеріал Лесі Іванової про масштабні розкрадання в «Укроборонопромі», до якого причетні посадові особи, наближені до президента Петра Порошенка. Зокрема син першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського Ігор, його друг і безнес-партнер Віталій Жуков, а також Андрій Рогоза з 2016 року продавали українським оборонним підприємствам запчастини для військової техніки з націнкою до 300%.
  • НАБУ почало досудове розслідування після перевірки інформації, про яку йде мова у програмі BIHUS.info про зловживання при проведенні закупівель для української армії.
  • 4 березня президент Порошенко звільнив Олега Гладковського з посади першого заступника секретаря РНБО України, а також посади голови Міжвідомчої комісії з політики військово-технічного співробітництва та експортного контролю.
  • В третій частині журналістського розслідування BIHUS.info Леся Іванова оприлюднила інформацію, як керівник держконцерну «Укроборонпром» Павло Букін санкціонував купівлю російських комплектуючих для ремонту двох казахських літаків Ан-26 з багаторазовою націнкою у компанії, підконтрольній синові колишнього першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського Ігоря і його бізнес-партнерів. При цьому Букін отримав в якості «відкату» за цю угоду 10 тисяч дол., а О.Гладковскій – 30 тисяч дол.
  • Посол США в Україні Марі Йованович вважає, що український уряд має провести аудит підприємств держконцерну «Укроборонпром» та провести розслідування фактів корупції в оборонно-промисловому комплексі України після оприлюднення інформації, викладеній у журналістському розслідуванні програми BIHUS.info.