Віце-адмірал Гайдук: Кораблі НАТО захищати українські кордони не будуть – це завдання самої України

Новини
Командувач ВМСУ у 2014-2016 роках, віце-адмірал Сергій Гайдук Фото: investigator.org.ua

Кораблі країн-членів НАТО, які заходять і присутні у Чорному морі для проведення спільних військових навчань, не будуть захищати суверенітет і недоторканність українських кордонів, бо це – завдання самої України. Крім того, ті завдання, які відпрацьовуються в ході навчань за участю ВМСУ, не враховують головну військову загрозу з боку Росії – можливість нанесення ракетних і повітряних ударів по стратегічних та інших об’єктах України.

Про це віце-адмірал Сергій Гайдук, командувач Військово-Морськими Силами України у 2014-2016 роках заявив в ефірі програми «Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська).

«Захід кораблів (НАТО – ред.), проведення спільних навчань по маневруванню типу PASSEX, участь в традиційних навчаннях в акваторії Чорного моря, на мій погляд, це показник реалізації плану взаємодії з НАТО, з однієї сторони. А з другої сторони, це меседж для України в тому, що дано черговий гандикап (у спорті перевага, що надається слабшому учаснику для зрівняння шансів на успіх – ред.) для все-таки здійснення спроби нарощування власних військово-морських спроможностей для ліквідації загроз на морському напрямку та проведення заходів по нарощуванню військово-морських спроможностей», – сказав Гайдук.

Водночас він вказав, що не слід вважати присутність кораблів НАТО достатньою для стабілізації обстановки в Чорному морі, зважаючи на посилення військової присутності Росії в регіоні та мілітаризації нею окупованого Криму.

«Заходи кораблів в українські порти носять чисто підхід як дружній візит і проведення спільних навчань. Я хотів би звернути увагу і заспокоїти ту аудиторію, яка вважає, що це стабілізує обстановку в Чорному морі: кораблі НАТО – це дуже важливо, але захищати суверенітет і недоторканість українських кордонів, це, мабуть, прерогатива все-таки України, і кораблі НАТО ці завдання виконувати не будуть», – зазначив віце-адмірал.

Він звернув увагу на те, що в ході спільних навчань з кораблями НАТО не відпрацьовуються завдання по ліквідації тих загроз з морського напрямку, які справді йдуть від Росії.

«Росія за останнє п’ятиріччя після окупації Криму накопичила величезне ракетне угрупування, опрацювала це угрупування з точки зору бойового застосування крилатих ракет в сирійському конфлікті. Тобто, мабуть, треба не маневрувати і не проводити навчання по зв’язку, а все-таки готуватися до відбиття загроз під час нанесення ракетних ударів, повітряних ударів по стратегічних та інших об’єктах України», – наголосив Гайдук.

Нагадаємо:

  • З 1 до 4 квітня в порту Одеса з дружнім візитом перебували фрегат FHH333 «Торонто» Королівських Військово-морських сил Канади та фрегат Військово-морських сил Іспанії F81 «Санта Марія». Ці кораблі несуть патрулювання в Середземному морі у складі 2-ї Постійної військово-морської групи НАТО «SNMG2».
  • Ракетний катер «Прилуки» ВМСУ провів в Чорному морі спільні тренування типу «PASSEX» з фрегатом Королівських Військово-Морських Сил Канади FFH333 «Торонто». Маневри стали завершальним етапом відвідин України загоном кораблів НАТО.
  • 4 квітня глави МЗС країн-членів НАТО узгодили пакет заходів для підтримки України і Грузії, спрямованих на посилення безпеки в регіоні Чорного моря. Вони спрямовані на покращення обізнаності Альянсу з ситуацією і посилення його підтримки одночасно Грузії і України в таких напрямках, як підготовка військово-морських сил і берегової охорони, візити в порти, навчання та обмін інформацією.
  • 11 квітня більше 10 кораблів Чорноморського флоту РФ вийшли з баз в окупованому Севастополі і Новоросійську для проведення навчань в морських полігонах в Чорному морі на тлі спільних навчань НАТО «Морський щит – 2019».