Суд в Києві не продовжив відсторонення від посади Мангера

Новини
Голова Херсонської облради Владислав Мангер Фото: investigator.org.ua

Шевченківський райсуд Києва у понеділок, 15 квітня, відмовився продовжити відсторонення від посади голови Херсонської обласної ради Владиславу Мангеру, якого підозрюють в організації вбивства активістки Катерини Гандзюк.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на телеканал Громадське.

Сторона обвинувачення просила продовжити відсторонення від посади Мангера на два місяці, наголошуючи на ризиках тиску на потенційних свідків та необхідності проведення допитів та експертиз.

Натомість сторона захисту заперечувала, аби суд продовжив відсторонення від посади. Адвокати наголошували, що посада Мангера не передбачає впливу на депутатів, він лише координує проведення нарад. Також вони зазначили, що не можна продовжувати те, що вже закінчилось (попередній термін відсторонення закінчився 6-го квітня).

Адвокати додали до матеріалів заяву депутатів обласної ради з вимогою повернути Мангера на посаду. Та наголосили, що прокурори мали місяць на допит Мангера.

Сам Мангер підтримав своїх захисників та наголосив на тому, що не має можливості впливати на депутатів, а свідчення проти нього інших підозрюваних у вбивстві Гандзюк суперечливі.

Прокуратура може оскражити рішення суду.

Нагадаємо:

  • 31 липня 2018 року на керуючу справами виконавчого комітету Херсонської міськради Катерину Гандзюк напали біля під’їзду її будинку. Її облили концентрованою сірчаною кислотою, у результаті жінку було госпіталізовано з хімічним опіком.
  • 4 листопада Гандзюк померла в київській лікарні, де вона лікувалася після нападу. Після цього слідчі змінили кваліфікацію нападу на неї на закінчений злочин – по п.4, 6, 11 і 12 ч. 2 ст. 115 ККУ (умисне вбивство, вчинене групою осіб, з корисливих мотивів, з особливою жорстокістю, за замовленням).
  • 6 листопада Верховна Рада України створила тимчасову слідчу комісію щодо розслідування нападу на Катерину Гандзюк та інших активістів.
  • 28 січня 2019 року батько убитої активістки Віктор Гандзюк на засіданні тимчасової слідчої комисси в Раді заявив, що голова Херсонської облради Владислав Мангер, голова Херсонської ОДА Андрій Гордєєв і його заступник Євген Ріщук повинні піти з політики через співпрацю з kпідозрюваним в організації вбивства його дочки.
  • Бюро Херсонської обласної організації ВО «Батьківщина» виключило Мангера з лав партії і рекомендувало йому піти з посади голови Херсонської обласної ради.
  • Генпрокуратура України повідомила про підозру Мангеру в організації вбивства Катерини Гандзюк.
  • 15 лютого Шевченківський райсуд Києва заарештував Мангера з правом внесення застави в розмірі 2,5 млн грн. В цей же день адвокат вніс заставу за Мангера і його випустили з під варти. 16 лютого поліцейські надягнули Мангеру електронний браслет.
  • 6 березня Мангеру повернули закордонний паспорт, а також зняли з нього електронний браслет.
  • 5 квітня Мангеру знову вдягли електронний браслет для відстеження його місцеперебування.