Міжнародний суд ООН 3 червня почне слухання за позовом України про порушення РФ двох конвенцій

Новини
Міжнародный суд ООН в Гаазі. Публічні слухання щодо позову Украины до РФ Фото: EPA

Слухання в Міжнародному Суді ООН у Гаазі за позовом України щодо порушення Росією конвенцій про боротьбу з фінансуванням тероризму та про заборону всіх форм расової дискримінації призначено з 3 по 7 червня.

Про це повідомляє агентство Укрінформ з посиланням на документи суду, передає Центр журналістських розслідувань.

«Суд проведе публічні слухання з понеділка 3 червня по п’ятницю 7 червня 2019 року, в Палаці Миру в Гаазі», – йдеться у повідомленні.

Слухання будуть присвячені попереднім запереченням Російської Федерації.

Згідно з графіком, перший раунд усних аргументів відбудеться у понеділок 3 червня о 10:00, виступатиме РФ. Наступного дня, теж о 10:00 виступатиме Україна.

Другий раунд призначено на четвер, на 6 червня, на 10:00, виступатиме Росія. Наступного дня, 7 червня, у той самий час – Україна.

Слухання транслюватимуть наживо на сайті суду. Відео буде доступним для перегляду на сайті суду того ж дня. Фотографії опублікують у перші два дні слухань на сайті суду, а також у Twitter.

Слухання відбудуться у великій залі, однак кількість місць обмежена. Пріоритет буде надано представникам держав-учасників справи і членам дипломатичного корпусу.

Нагадаємо:

  • 16 січня 2017 року Україна подала позов до Міжнародного суду ООН в Гаазі для притягнення РФ до відповідальності за вчинення актів тероризму і дискримінації на протязі її незаконної агресії проти України. Позов поданий в рамках Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.
  • 19 квітня 2017 року Міжнародний суд ООН ухвалив рішення ввести обмежувальні заходи за позовом України проти РФ для захисту національних меншин в окупованому Криму. Зокрема, суд зобов’язав державу-агресор утриматися від обмежень кримських татар в представництві їх інтересів, в тому числі відновити діяльність Меджлісу, а також забезпечити відновлення освіти меншин українською мовою.
  • 19 грудня 2017 року Генеральна Асамблея ООН прийняла оновлену резолюцію A/RES/72/190 з прав людини в окупованому Криму. У документі міститься вимога до Росії виконати тимчасові заходи рекомендацій Міжнародного суду ООН про скасування заборони Меджлісу кримськотатарського народу в Криму і забезпечити навчання українською і кримськотатарською мовами на півострові.
  • У квітні 2018 року Україна попросила Міжнародний суд ООН підтвердити, що РФ зобов’язана скасувати заборону діяльності Меджлісу відповідно до наказу МС ООН від 19 квітня 2017 року. 18 травня 2018 року Суд звернувся до РФ з вимогою надати інформацію про хід виконання наказу суду від 19 квітня 2017 року в частині поновлення діяльності Меджлісу в окупованому Криму.
  • 19 липня 2018 року Міжнародний суд ООН направив РФ вимогу щодо виконання наказу про відновлення діяльності Меджлісу кримськотатарського народу в окупованому Криму.