Вбивство Гандзюк: ГПУ направила до суду обвинувальний акт стосовно п’яти підозрюваних

Новини
Катерина Гандзюк Фото: Facebook

Генеральна прокуратура України направила до суду обвинувальний акт стосовно п’яти людей, яких обвинувачують у нанесенні тяжких тілесних ушкоджень помічниці міськголови Херсона Катерині Гандзюк, що спричинили її смерть.

Про це повідомила прес-служба ГПУ, пише Центр журналістських розслідувань.

Акти направили до суду для розгляду по суті.

«У виділеному кримінальному провадженні стосовно інших співучасників злочину та у кримінальних провадженнях за фактами підпалу лісу, зловживань службовим становищем службових осіб, що потягли збитки в особливо великих розмірах під час будівництва шляхопроводу та інфраструктури аеропорту в Херсоні досудове розслідування триває», — зазначили у Генпрокуратурі.

Нагадаємо:

  • 31 липня 2018 року на керуючу справами виконавчого комітету Херсонської міськради Катерину Гандзюк напали біля під’їзду її будинку. Її облили концентрованою сірчаною кислотою, у результаті жінку було госпіталізовано з хімічним опіком.
  • 4 листопада Гандзюк померла в київській лікарні, де вона лікувалася після нападу. Після цього слідчі змінили кваліфікацію нападу на неї на завершений злочин – по п.4, 6, 11 і 12 ч. 2 ст. 115 ККУ (умисне вбивство, вчинене групою осіб, з корисливих мотивів, з особливою жорстокістю, за замовленням).
  • 6 листопада Верховна Рада України створила тимчасову слідчу комісію щодо розслідування нападу на Катерину Гандзюк та інших активістів.
  • 12 листопада Шевченківський райсуд Києва заарештував без права застави Ігоря Павловського, який підозрюється в співучасті у вбивстві Катерини Гандзюк.
  • Генпрокуратура України повідомила про підозру голові Херсонської облради Владиславу Мангеру в організації вбивства Катерини Гандзюк.
  • 15 лютого Шевченківський райсуд Києва заарештував Мангера з правом внесення застави в розмірі 2,5 млн грн. В цей же день адвокат вніс заставу за Мангера, і його випустили з-під варти. 16 лютого поліцейські надягнули Мангеру електронний браслет. 6 березня Мангеру повернули закордонний паспорт, а також зняли з нього електронний браслет. 5 квітня Мангеру знову вдягли електронний браслет для відстеження його місцеперебування.
  • 18 квітня 2019 року Павловському змінили підозру: замість «організації убивства» його дії перекваліфіковані на ст.396 Кримінального кодексу України (приховування злочину).
  • 25 квітня речник ГПУ повідомив, що п’ятьом імовірним виконавцям убивства Гандзюк змінили підозру зі вбивства на умисне нанесення тяжких тілесних ушкоджень. Крім того, було повідомлено про нову підозру Владиславу Мангеру, тепер його підозрюють не в замовленні вбивства, а в замовленні побиття Катерини Гандзюк.