Балуха в колонії РФ продовжують утримувати в ШІЗО і не дають зустрітися з українським консулом

Новини
Володимир Балух Фото: RFE/RL

Незаконно засудженого в окупованому Криму українського активіста Володимира Балуха продовжують утримувати в холодній камері штрафного ізолятора колонії №4 міста Торжок Тверської області РФ і не дають зустрітися з українським консулом через те, що він, нібито має російське громадянство, оскільки прописаний на півострові.

Про це політв’язень повідомив в листі, який опублікувала активістка Українського культурного центру в Криму Олена Попова, передає Центр журналістських розслідувань.

«Весною, звичайно ж, і не пахне – ні в площині моїх «взаємин» з кривосуддям РФ, ні в навколишній атмосфері вічно холодної камери ШІЗО з похмуро-суворим пейзажем неба за гратами і ознобом 24/7, який не проходить, … Ви, звичайно ж , чули вже, що навіть громадянство хочуть відібрати у мене, – не дали зустрітися з українським консулом, заявивши, що вважають мене громадянином РФ, тому що я прописаний в Криму! Ось вже де сіль істини псалмів: «Всюди нечистиві ходять, коли підносяться нікчемні з синів людських» … Усім нашим передавайте від мене величезний привіт, вашими молитвами нехай не покине мене впевненість в благополучне повернення додому», – написав Балух.

Фото: Facebook ‎Алена Попова‎

За словами Попової, активіст написав листа 10 травня, він був отриманий 13 травня.

Нагадаємо:

  • 18 лютого українського активіста етапували з СІЗО Сімферополя. Балуха вивезли з окупованого Криму в російський Краснодар, причому без речей.
  • З 29 березня Володимир Балух знаходиться у виправній колонії №4 міста Торжок в Тверській області РФ.
  • 4 квітня Балуха помістили в штрафний ізолятор колонії – до 19 квітня. У ШІЗО ув’язненних тримают в строгих умовах на хлібі і воді.
  • В кінці квітня «Верховний суд Криму» прийняв рішення, яке продовжує час перебування Балуха в російській колонії. «Суд» ухвалив не зараховувати час, проведений політв’язнем в СІЗО, як день за півтора, а вважати цей термін як день за день, хоча ч.3 ст. 2 КК РФ говорить, що час тримання особи під вартою зараховується в строк позбавлення волі з розрахунку один день за півтора дня відбування покарання у виправній колонії загального режиму.
  • Балух у листі до української активістки з Латвії Тетяни Лазди повідомив, що йому продовжили на 15 діб перебування в ШІЗО до 19 травня.