Суд в Москві залишив під арештом ще вісьмох українських військовополонених моряків

Новини

Московський міський суд 22 травня відхилив апеляційну скаргу адвокатів і залишив під арештом захоплених ФСБ у нейтральних водах Чорного моря вісьмох українських військовополонених моряків.

Володимир Терещенко, Богдан Головаш, Сергій Попов, Андрій Шевченко, В’ячеслав Зінченко, Денис Гриценко, Андрій Драч, Михайло Власюк будуть знаходиться в СІЗО «Лефортово» до кінця липня, пише Центр журналістських розслідувань.

Адвокат Микола Полозов повідомив, що засідання проходили в закритому режимі за клопотанням прокурора.

Раніше суд в Москві залишив під арештом ще вісьмох українських моряків: Владислава Костишина, Володимира Варімеза, Сергія Чулібу, Віктора Беспальченко, Романа Мокряка, Сергія Цибізова, Андрія Оприск, Євгенія Семідоцкого.

Лефортовський суд Москви 17 квітня продовжив арешт всім захопленим українським морякам. Згідно з постановами суду, строки тримання під вартою морякам продовжені до 24 липня і до 26 липня 2019 року.

Нагадаємо:

  • 25 листопада 2018 року кораблі Прикордонної служби ФСБ РФ і ЧФ РФ обстріляли і захопили два малих броньованих артилерійських катери «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдовий буксир «Яни Капу» ВМС України, що після невдалої спроби пройти Керче-Єнікальским каналом до Маріуполя, взяли курс на Одесу і вийшли з 12-мильної зони від узбережжя Криму.
  • 27 і 28 листопада в окупованому Криму «суди» Сімферополя  і Керчі заарештували до 25 січня 2019 року 24 військовополонених українських моряків. 30 листопада їх етапували з окупованого Криму до Москви в СІЗО «Лефортово» і «Матросская тишина».
  • В березні 2019 року була опублікована доповідь Управління Верховного Комісара з прав людини (УВКПЛ) ООН, згідно з якою всі 24 захоплених військових моряки наділені статусом військовополонених і знаходяться під захистом III Женевської конвенції.
  • 17 квітня Лефортівський райсуд Москви продовжив на три місяці термін тримання під вартою всім 24-м військовополоненим морякам ВМСУ.