У Криму «суд» в четвер розгляне продовження арешту активісту Едему Бекірову – адвокат

Новини
Едем Бекіров Фото: Ислям Велиляев

В окупованому Криму в четвер, 6 червня, «Київський райсуд» Сімферополя розгляне клопотання слідчого ФСБ про продовження арешту кримськотатарському активісту Едему Бекірову, який звинувачується в нібито «незаконному зберіганні вибухових речовин і боєприпасів».

Головувати на засіданні буде «суддя» Антон Цикуренко, повідомив виданню Крим.Реалії адвокат Іслям Веліляєв, передає Центр журналістських розслідувань.

«Слідство, ймовірно, буде клопотати про продовження арешту ще на два місяці, мотивувавши це тим, що до цих пір не закінчені слідчі дії. Захист же сподівається на здоровий глузд суду. Хочеться вірити, що цього разу суд нас почує і прийме єдино вірне рішення – перевести Бекирова під домашній арешт», – сказав адвокат.

3 червня правозахисна організація Amnesty International закликала всіх небайдужих приєднатися до акції на підтримку Едема Бекірова, який утримується в СІЗО Сімферополя і при цьому його здоров’я постійно погіршується. Правозахисники закликають негайно забезпечити Бекірову необхідний медичний догляд, в тому числі в лікарні за межами пенітенціарної системи, якщо такий догляд неможливо надати в СІЗО.

Нагадаємо:

  • 12 грудня на адмінкордоні з Кримом на російському КПП співробітники ФСБ затрималикримськотатарського активіста, жителя Новоолексіївки Херсонської області Едема Бекірова, який їхав на півострів провідати свою 78-річну матір. Його відвезли до Сімферополя в «кримське управління ФСБ», де пред’явили обвинувачення. У січні 2018 року Бекіров переніс складну операцію на серці, в ході якої йому були встановлені 4 шунти. Він носить знімний протез на правій нозі (нижче коліна).
  • ФСБ висунула активісту офіційне обвинувачення «в незаконному обороті зброї і незаконній передачі, збуті, зберіганні, перевезенні або носінні вибухових речовин (ч. 2 ст. 222 і ч.2 ст. 222.1 КК РФ)». Згідно з матеріалами справи, Бекіров нібито в Криму передав якомусь «водієві таксі, який зараз бере участь у справі в якості засекреченого свідка звинувачення під ім’ям Карім Меметов, сумку з майже 12 кг тротилу і майже 200 патронами калібру 9 мм з проханням заховати».
  • 15 січня Едема Бекірова вивезли до Республіканської лікарні імені Семашко на обстеження. За його результатами лікарі видали висновок захисту активіста, що він може утримуватися під вартою в СІЗО Сімферополя.
  • 10 квітня «Київський райсуд» Сімферополя продовжив арешт Едему Бекірова до 12 червня. «Верховний суд Криму» відхилив апеляційну скаргу на це рішення.
  • «Слідство» пропонує Бекірову визнати провину в обмін на зміну запобіжного заходу з утримання в СІЗО на домашній арешт.
  • 28 травня адвокта Веліляєв повідомив, що стан здоров’я Едема Бекірова значно погіршився. У нього напади задухи, він кашляє кров’ю.