Луценко відкрив три кримінальні провадження після заяв Кучми в Мінську

Новини
Леонід Кучма Фото: investigator.org.ua

Генеральний прокурор України Юрій Луценко зареєстрував у реєстрі досудових розслідувань три кримінальні провадження після закликів заборонити відповідь вогонь на Донбасі і відновити торговельні відносини з терористичними організаціями.

Провадження відкриті про підготовку до фінансування тероризму, про підготовку до перешкоджання діяльності Збройних сил України в особливий період та за фактом державної зради, заявив він, пише Центр журналістських розслідувань.

«Сьогодні я особисто зареєстрував у реєстрі досудових розслідувань резонансну справу: за фактом підготовки до фінансування тероризму, тобто дії, вчинені з метою фінансового або матеріального забезпечення терористичної групи, вчинені за попередньою змовою групою осіб – це для тих, хто вважає, що можна відновити торговельні відносини з терористичними організаціями, які захопили українське майно, державне чи приватне, нібито збирають податки, а ми будемо з ними торгувати, беручи на себе відповідальність за чотири мільярди боргів ОРДЛО по електроенергії та воді», – сказав Луценко.

«Ще одну справу – за фактом підготовки до перешкоджання законній діяльності Збройних сил України та інших військових формувань в особливий період проведення антитерористичної операції. І ще одна річ: за фактом державної зради, тобто діяння, умисно вчиненого громадянином України на шкоду суверенітету, територіальної цілісності, недоторканності, обороноздатності, державній, економічній та інформаційній безпеці України, надання іноземній державі, іноземній організації або їх представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України. Це фактові справи», – додав генпрокурор.

Він додав, що у нього викликають обурення «пропозиції представників України в Мінській контактній групі заборонити вогонь у бік противника». Генпрокурор також заявив, що «з подивом дізнався, що, виявляється, росіяни втратили якийсь контроль над терористичними угрупованнями в Луганській і Донецькій областях».

«Це не так. Досить взяти один із цих урядових білих телефонів, зателефонувати керівнику Головного управління розвідки Міністерства оборони і дізнатися, що на посадах від командира взводу, роти, батальйону і вище знаходяться виключно офіцери Збройних сил Російської Федерації. Наше ГРУ знає їх поіменно», – сказав він.

За словами Луценка, відкриваючи ці провадження він «вчинив так, як повинен вчинити генеральний прокурор і громадянин». У той же час, про конкретних підозрюваних у виробництвах Юрій Луценко не повідомив.

Нагадаємо:

  • Представник України на переговорах з врегулювання ситуації на Донбасі в рамках Тристоронньої контактної групи в Мінську Леонід Кучма запропонував скасувати економічну блокаду Донбасу та в межах “режиму тиши” в зоні ООС припинити стріляти у відповідь.
  • Екс-президент України Леонід Кучма прийняв пропозицію президента Володимира Зеленського очолити українську делегацію у Тристоронній контактній групі (ТКГ) в Мінську.
  • Економічної блокади Донбасу не існує, а для відновлення вільного руху товарів ОРДЛО мають повернути Україні підприємства, розташовані на окупованій території, заявив на брифінгу в Адміністрації президента України представник України на переговорах з врегулювання ситуації на Донбасі в рамках Тристоронньої контактної групи в Мінську Леонід Кучма.
  • Пропозиція Леоніда Кучми щодо зняття економічної блокади Донбасу є запізнілою, вважає народний депутат Наталя Веселова.