Голландський канал опублікував імена ймовірних підозрюваних у справі малайзійського Boeing рейсу MH17

Новини

Голландський канал Nieuwsuur опублікував імена чотирьох ймовірних підозрюваних у причетності до ракетної атаки малайзійського Boeing рейсу MH17 у 2014 році.

Журналісти оприлюднили імена за день до публікації нових подробиць розслідування Спільної слідчою групою (JIT), однак поки незрозуміло, чи це ті імена, які завтра назве JIT, оскільки досі жодне ім’я офіційно не називали. Переклад сюжету каналу опублікувала українська колумністка Світлана Самбірська, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

У сюжеті фігурують такі люди:

Сергій Мучкаєв. Командир 53-ї зенітно-ракетної бригади, що базується в Курську. За версією журналістів, він відповідав за перевезення до українського кордону «Бука», яким збили літак.

Іван Без’язиков. Полковник ЗСУ, якого в Україні судять за звинуваченням у державній зраді. Він, можливо, сприяв перевезенню «Бука» до місця запуску.

Сергій Дубинський, «керівник» розвідки самопроголошеної «ДНР», ветеран ГРУ. Його вважають організатором застосування «Бука».

Олег Пулатов. Підполковник запасу російських Військово-десантних військ. Ймовірно, був залучений до перевезення «Бука» та організації охорони району падіння уламків збитого літака. За деякими даними, він перебував біля установки в момент пуску.

Водночас адвокат Без’язикова назвав присутність у цьому списку його клієнта фейком.

За словами джерела Громадського в українському слідстві, Івана Без’язикова не буде у списку з чотирьох підозрюваних, яких 19 червня оголосить Міжнародна слідча група (JIT).

Зазначимо, що за версією СБУ, Без’язикова завербували вже у полоні бойовиків так званої «ДНР», куди він потрапив у серпні 2014 року, тоді як малайзійський Boeing збили в липні 2014 року.

В серпні 2014 року Без’язиков потрапив у полон. Він та ще двоє офіцерів нібито пішли до бойовиків з «білим прапором» і домовились про те, аби забрати тіла загиблих військових. Проте інші бойовики взяли їх у полон.

У липні 2016 року — майже після двох років полону — було оголошено про звільнення Без’язикова після «спецоперації СБУ».

Утім вже у грудні 2016 року військового розвідника затримали за підозрою у державній зраді — його звинуватили у співпраці з бойовиками так званої «ДНР». Його взяли під варту і відтоді він перебуває у СІЗО.

За даними Служби безпеки, Без’язиков ще у полоні перейшов на бік бойовиків і передав їм інформацію про пересування українських військових. СБУ оприлюднила запис нібито телефонної розмови полковника з кимось із бойовиків.

Нагадаємо:

  • 17 липня 2014 року в Донецькій області поруч із селищем Шахтарськ в зоні бойових дій було збито Боїнг-777 «Малайзійських авіалііній», що слідував рейсом MH17 «Амстерлам-Куала-Лумпур». Всі 298 осіб, які перебували на борту літака, загинули.
  • 28 вересня 2016 року об’єднана слідча група (JIT) з розслідування катастрофи рейса MH17, збитого над Донбасом у 2014 році, заявила, що ракета комплексу ЗРК Бук, що потрапила в літак, була привезена з Росії і випущена з території, підконтрольної терористам. Бук зробив постріл ракетою російського виробництва, після чого повернувся на територію РФ, говориться у висновках слідства.
  • 17 червня 2017 року Bellingcat до третьої річниці трагедії опублікувала звіт про катастрофу рейсу МН17, в якому міститься висновок, що літак Малазійських авіаліній був збитий 17 липня 2014 року в небі над Донбасом з російського зенітно-ракетного комплексу (ЗРК) «БУК».
  • В травні 2018 року експерти спільної слідчої групи оголосили на прес-конференції в Нідердландах, що дійшли до висновку про те, що пасажирський лайнер рейсу МН17 Малазійських авіаліній в липні 2014 роки над Донбасом збила ракета, випущена зенітно-ракетним комплексом Бук 53-й бригади ППО російської армії , який був доставлений на захоплену територію України з Курська.
  • 29 червня 2018 року Рада Євросоюзу закликала РФ визнати відповідальність в питанні збитого над Донбасом авіалайнера MH17.
  • 22 січня 2019 року представники Австралії, Бельгії, Малайзії, Нідерландів і України  підписали в Гаазі міжурядовий меморандум про спільне фінансування судового переслідування виннних в катастрофі «Боїнга» Малазійських авіаліній рейсу МН17.