П’ять країн будуть спільно фінансувати переслідування виннних у катастрофі рейсу МН17

Новини

Представники Австралії, Бельгії, Малайзії, Нідерландів і України 22 січня підписали в Гаазі міжурядовий меморандум про спільне фінансування судового переслідування виннних в катастрофі «Боїнга» Малазійських авіаліній рейсу МН17 в небі над Донеччиною 17 липня 2014 року.

Текст меморандуму опубліковано на сайті уряду Нідерландів, передає Центр журналістських розслідувань.

«Сторони, що підписалися, домовляються про спільне фінансування судового розгляду, пов’язаного з судовим переслідуванням в Нідерландах осіб, підозрюваних в збитті рейсу MH17, в світлі міжнародного характеру трагедії і шкоди, заподіяної всім жертвам, та забезпечення легальності судового розгляду», – йдеться в документі.

Як вказується, представники Австралії, Бельгії, Малайзії, Нідерландів і України створять спеціальний комітет з фінансового нагляду, до складу якого можуть увійти інші держави, громадяни яких загинули в авіакатастрофі рейсу МН17.

Комітет здійснюватиме функції фінансового контролю, зокрема, розглядати щорічні звіти Мін’юсту Нідерландів, а також розглядати і затверджувати річний бюджет для тих категорій витрат, які будуть спільно фінансуватися державами-членами комітету.

Даний меморандум вступив в силу з дати його підписання і буде діяти протягом п’яти років з можливістю продовження на дворічні періоди. Кількість продовжених дворічних періодів може бути таким, наскільки це вважатимуть за необхідне його сторони.

«Партнери по Міжнародній слідчій групі, Австралія, Бельгія, Малайзія, Нідерланди і Україна, підтвердили свою фінансову підтримку судового розгляду у справі підозрюваних (в катастрофі рейсу – ред.) MH17 в Нідерландах. Країни Міжнародної слідчої групи прагнуть встановити повну правду, що лежить в основі збиття MH17, і притягнути до відповідальності винних», – написав у мікроблозі Twitter міністр закордонних справ Нідерландів Стеф Блок, коментуючи підписання документу.

Нагадаємо, 17 липня 2014 року в Донецькій області поруч із селищем Шахтарськ в зоні бойових дій було збито Боїнг-777 «Малайзійських авіалііній», що слідував рейсом MH17 «Амстерлам-Куала-Лумпур». Всі 298 осіб, які перебували на борту літака, загинули.

28 вересня 2016 року об’єднана слідча група (JIT) з розслідування катастрофи рейса MH17, збитого над Донбасом у 2014 році, заявила, що ракета комплексу ЗРК Бук, що потрапила в літак, була привезена з Росії і випущена з території, підконтрольної терористам. Бук зробив постріл ракетою російського виробництва, після чого повернувся на територію РФ, говориться у висновках слідства.

5 червня 2017 року уряд Нідерландів оголосив рішення про те, що кримінальне провадження у справі збиття літака малайзійських авіаліній рейсу MH17 буде проводитися в рамках національної юрисдикції Нідерландів. Цей механізм притягнення винних до відповідальності був відпрацьований державами-учасниками Спільної групи з розслідування – Австралією, Малайзією, Бельгією, Нідерландами і Україною.

17 червня 2017 року Bellingcat до третьої річниці трагедії опублікувала звіт про катастрофу рейсу МН17, в якому міститься висновок, що літак Малазійських авіаліній був збитий 17 липня 2014 року в небі над Донбасом з російського зенітно-ракетного комплексу (ЗРК) «БУК».

Журналістам вдалося отримати нові докази причетності до катастрофи МH17 російського військового Сергія Дубинського («Хмурий») до катастрофи «Боїнгу» рейсу МH17 Малазийскьих авіаліній.

В травні 2018 року експерти спільної слідчої групи оголосили на прес-конференції в Нідердландах, що дійшли до висновку про те, що пасажирський лайнер рейсу МН17 Малазійських авіаліній в липні 2014 роки над Донбасом збила ракета, випущена зенітно-ракетним комплексом Бук 53-й бригади ППО російської армії , який був доставлений на захоплену територію України з Курська.

29 червня 2018 року Рада Євросоюзу закликала РФ визнати відповідальність в питанні збитого над Донбасом авіалайнера MH17.

Влада Нідерландів надасть безкоштовну юридичну допомогу родичам загиблих в катастрофі рейсу MH17 в складанні позовів про компенсацію шкоди і підтримці їх в суді.