Зеленський призначив представників у підгрупах ТКГ. Кучма назвав умови відміни торговельної блокади Донбасу

Новини
Леонід Кучма Фото: investigator.org.ua

Президент Володимир Зеленський призначив чотирьох уповноважених представників України в робочих підгрупах Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації в окремих районах Донецької та Луганської областей.

Про це йдеться в указі від 19 червня, оприлюдненому на сайті глави держави, пише Центр журналістських розслідувань.

  • Представляти Україну в робочій підгрупі ТКГ з питань безпеки буде Богдан Бондар;
  • Ігор Веремій буде уповноваженим у робочій підгрупі з соціально-економічних питань;
  • Валерію Лутковську призначено в робочу підгрупу з гуманітарних питань;
  • А Олександра Моцика – в робочу підгрупу з політичних питань.

«Інтерфакс-Україна» відзначає, що президент змінив представника в робочій підгрупі з гуманітарних питань, а інших перепризначив.

Лутковська в 2012-2018 роках обіймала посаду уповноваженого Верховної Ради з прав людини, пізніше стала програмним директором Українського інституту з прав людини. Раніше вона була заступником міністра юстиції і уповноваженої у справах дотримання Конвенції про захист прав і основних свобод людини.

Уповноважена ВРУ з прав людини Валерія Лутковська Фото: ombudsman.gov.ua

Під час зустрічі тристоронньої контактної групи щодо врегулювання ситуації на Донбасі Леонід Кучма заявив:

«Вся наша робота має бути дорогою з двостороннім рухом, всі процеси повинні відбуватися виключно на засадах обопільності. Тільки після повернення українських активів в українське правове поле може йтися про перегляд рішення РНБО щодо впровадження торгівельних обмежень по відношенню до ОРДЛО», – цитує Кучму його речник Дарина Оліфер.

Леонід Кучма Фото: investigator.org.ua

Також голова української делегації заявив, що для істотного прогресу у роботі ТКГ потрібна політична воля лідерів країн Нормандської четвірки, і саме їхня зустріч «могла б дати сутнісний імпульс для прогресу за всіма напрямками реалізації Мінських угод».

Нагадаємо:

  • Представник України на переговорах з врегулювання ситуації на Донбасі в рамках Тристоронньої контактної групи в Мінську Леонід Кучма запропонував скасувати економічну блокаду Донбасу та в межах “режиму тиши” в зоні ООС припинити стріляти у відповідь.
  • Екс-президент України Леонід Кучма прийняв пропозицію президента Володимира Зеленського очолити українську делегацію у Тристоронній контактній групі (ТКГ) в Мінську.
  • Економічної блокади Донбасу не існує, а для відновлення вільного руху товарів ОРДЛО мають повернути Україні підприємства, розташовані на окупованій території, заявив на брифінгу в Адміністрації президента України представник України на переговорах з врегулювання ситуації на Донбасі в рамках Тристоронньої контактної групи в Мінську Леонід Кучма.
  • Пропозиція Леоніда Кучми щодо зняття економічної блокади Донбасу є запізнілою, вважає народний депутат Наталя Веселова.
  • Генеральний прокурор України Юрій Луценко зареєстрував у реєстрі досудових розслідувань три кримінальні провадження після закликів заборонити відповідь вогонь на Донбасі і відновити торговельні відносини з терористичними організаціями.