У Криму «суд» сьогодні може забрати у ПЦУ будівлю єдиного храму в Сімферополі

Новини
Кафедральный собор святих рівноапостольних князів Володимира та Ольги ПЦУ в Сімферополі Фото: RFE/RL

Сьогодні «Арбітражний суд Республіки Крим» розгляне позов «міністерства майнових і земельних відносин Криму», яке хоче забрати у Кримській єпархії Православної церкви України (раніше Української православної церкви Київського патріархату – ред.) будівлю єдиного в Сімферополі храму з формальної причини – нібито несплату орендної плати в розмірі 1 гривня. Тим часом храм, на якому будівельники від «Мінмайна» без попередження розібрали дах, затопило.

Про це повідомляє громадське об’єднання «Кримська солідарність», передає Центр журналістських розслідувань.

«На 24 червня 2019 року на 15:00 призначено судове засідання у арбітражному суді Криму. Йтиметься про будівлю кафедрального собору Володимира та Ольги в Сімферополі, яку довгий час намагаються забрати у Кримській єпархії Православної церкви України. Позов поданий Міністерством майнових і земельних відносин Криму. Формальна причина: несплата 1 гривні в якості оренди цього приміщення», – йдеться в повідомленні.

За інформацією активістів, позов буде розглядати «суддя» Вадим Шкуро.

Як вказується на сайті «арбітражного суду Криму» позов був поданий «міністерством майнових і земельних відносин Криму» 20 березня 2019 року, відповідач – Кримська єпархія Української православної церкви Київського патріархату.

Фото: скриншот kad.arbitr.ru

Як повідомив виданню Крим.Реалії архієпископ Сімферопольський і Кримський ПЦУ Климент, у нього є всі документи, що підтверджують оплату оренди

«Міністерство вимагає від нас покинути це приміщення (приміщення собору – ред.), яке ми зараз займаємо. Причина – нібито я не заплатив 1 гривню оренди. Ми з адвокатами підготували весь пакет документів і зібрали всі платіжки», – сказав Климент.

Він зазначив, що навіть якщо «суд» винесе рішення не на його користь, він має намір домагатися повернення приміщення усіма законними методами.

Архієпископ Сімферопольський і Кримський ПЦУ Климент, 23.06.2019 Фото: Facebook Александра Ефименко

«Я сподіваюся, що нашу справу, в разі чого, буде розглянуто в Європейському суді, також ми готуємо документи для суду з прав людини в ООН. Але мене охоплює страх, коли я розумію, що не зможу проводити богослужіння, мене охоплює страх, коли я розумію, що люди не зможуть приходити сюди, молитися, сповідатися причащатися», – сказав архієпископ Климент.

18 червня стало відомо, що в приміщеннях Кафедрального собору святих Володимира і Ольги у Сімферополі, де раніше проводила богослужіння Кримська єпархія ПЦУ, «Мінмайна Криму» почало проводити будівельні роботи.

Будівельники розібрали дах храму, не попередивши про це єпархію.

Фото: RFE/RL

У неділю, 23 червня, в Сімферополі пройшов проливний дощ, в результат чого будівлю храму затопило. Парафіяни після недільного богослужіння ще кілька годин прибирали наслідки затоплення.

Фото: RFE/RL

Нагадаємо:

  • На початку 2016 року Кримське єпархіальне управління УПЦ Київського патріархату за рішенням «Арбітражного суду Республіки Крим» позбавили частини приміщення в центрі Сімферополя, в якому розміщується Кафедральний собор святих рівноапостольних князя Володимира і Ольги.
  • 14 червня 2016 року «Апеляційний суд Севастополя» зобов’язав Кримську єпархію УПЦ КП сплатити «Міністерству майнових і земельних відносин Республіки Крим» півмільйона рублів штрафу і звільнити 112 кв. м на першому поверсі Кафедрального собору в Сімферополі.
  • 8 листопада 2016 року в Сімферополі представники так званого «Фонду майна Криму» намагалися опечатати перший поверх Кафедрального собору святих рівноапостольних Володимира і Ольги УПЦ КП. Архієпископ Сімферопольський і Кримський УПЦ КП Климент закликав світову спільноту захистити національні, культурні та релігійні права громадян України в Криму.
  • 31 серпня 2017 року російські силовики заблокували Кафедральный собор святих рівноапостольних князів Володимира та Ольги УПЦ КП. Храм був оточений бійцями спецназу. Російські судові пристави, не надавши жодних документів архієпископу Клименту, винесли церковне майно з каплиці Кафедрального собору. При цьому вони не складали опис речей, і не пропонували архієпископу підписати жодний акт про вилучення церковного майна.
  • 14 березня 2019 року «міністерство майнових відносин Республіки Крим» звернулося в «арбітражний суд Криму» з позовом про дострокове розірвання договору оренди на приміщення в Сімферополі, в якому знаходиться собор святих Володимира і Ольги Кримської єпархії ПЦУ. Підставою в позовній заяві називається борг в сумі 2,95 гривні і пеня в сумі 5, 24 грн, що нібито виник з 2016 року. Владика Климент стверджує, що заборгованість відсутня і на це є платіжні документи.