У політв’язня Панова проблеми зі здоров’ям, медичну допомогу в колонії РФ йому вчасно не надають

Новини
Євген Панов в колонії №6 Омська, РФ Фото: Facebook Igor Kotelianets

У незаконно засудженого в окупованому Криму політв’язня Євгена Панова серйозні проблеми зі здоров’ям, при цьому йому не надають вчасно медичну допомогу в колонії російського Омська, де він утримується.

Про це повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денисова, передає Центр журналістських розслідувань.

«До мене звернувся брат українського політв’язня Євгена Панова, який утримується в російській колонії №6 Омська. Він повідомив, що адвокат, який побував у Євгена 20 червня, приголомшений станом здоров’я свого підзахисного. Євген скаржиться на погіршення зору, постійний головний біль, проблеми із зубами. Медична допомога вчасно не надається. Харчується Євген з проміжками у 15 годин. Тривале перебування в стані голоду створює додаткові ризики для здоров’я», – зазначила Денисова.

За її словами, Панов також опинився ще і в інформаційній ізоляції, оскільки йому заборонено отримувати періодику.

«Я невідкладно звернулася до Уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової забезпечити дотримання прав українського громадянина Євгена Панова, а також сприяти в наданні йому належної медичної допомоги офтальмолога, окуліста, невролога та стоматолога», – додала омбудсмен України.

Вона зазначила, що тримає ситуацію на контролі.

Нагадаємо:

  • 7 серпня 2016 року ФСБ заявила, що «кордон» між Кримом і материкової України нібито двічі прорвали українські диверсійно-розвідувальні групи. Як доказ, ФСБ продемонстровала відео із зізнаннями затриманих «диверсантів» – водія АТП Запорізької АЕС Євгена Панова і будівельника з Євпаторії Андрія Захтея.
  • 13 липня 2018 року «Верховний суд Криму» засудив Євгена Панова до 8 років колонії строгого режиму за обвинуваченням «в підготовці диверсії в Криму в складі диверсійної групи» та «у контрабанді боєприпасів через митний кордон Митного союзу» за ч.1 ст.30 та п.«а» ч.2 ст.281, ч.3 ст.30 та ч.3 ст.226.1, ч.3 ст.222 КК РФ. 25 жовтня Верховний суд Росії залишив без змін вирок стосовно  українця.
  • Панова помістили в колонію №6 російського Омська, де він відбуває свій термін ув’язнення.
  • В березні 2019 року стало відомо, що Панова повернули з колонії-лікарні, куди його до цього помістили, назад до колонії №6 у Омську, бо немає чим лікувати.