Нацрада призначила позапланову перевірку NewsOne через телеміст з «Росія 24»

Новини
Фото: RFE/RL

Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланову перевірку телеканалу NewsOne черз спробу провести телеміст з російським пропагандистьким телеканалам «Росія 24», до якого застосовані українські санкції.

Відповідне рішення Нацрада на позачерговому засіданні у віторок, 9 липня, передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на телеканал Громадське.

«Ми ініціюємо позапланову виїзну перевірку телеканалу … Я переконаний, що ми доведемо факти розпалювання ворожнечі щодо окремих груп українського суспільства, де українське громадянське суспільство неодноразово учасники передач називають «фашистами». Ми доведемо факти розпалювання. Це вже буде друга санкція щодо телеканалу, яка дозволить нам звернутися до суду щодо відклику ліцензії», – заявив член Нацради Сергій Костинський.

Він додав, що на сьогодні повноваження Нацради обмежені правом застосовувати санкції у вигляді оголошення попереджень, виписування штрафів і зверненням до суду щодо анулювання ліцензії.

«Ми неодноразово застосовували санкції у вигляді оголошення попередження і штрафу телеканалу NewsOne, проте ми бачимо, що порушення все ж відбуваються. Тому запропоновано провести ще одну перевірку телеканалу», – зазначила заступниця глави Нацради Уляна Фещук.

Вона додала, що Нацрада пропонує створити робочу групу за участі СБУ, РНБО, НАБУ, НАЗК для запобігання антиукраїнським діям юридичних осіб, щоб ефективно протидіяти викликам в інформаційному полі.

Також Нацрада попросить Верховну Раду розширити її повноваження, зокрема, в частині призупинення ліцензії телерадіомовних організацій.

Нагадаємо:

  • 7 липня в ефірі пропагандистського телеканалу «Росія24» ведучий програми «Вести недели» Дмитро Кісельов анонсував проведення спільно з українським телеканалом NewsOne телемосту «Треба поговорити», який заплановано на 12 липня. З російського боку ведучими телемосту будут Марія Сіттель и Андрій Малахов, з українського – Олена Кирик и Василь Голованов, ведучий та генеральний продюсер NewsOne.
  • Секретар РНБО України Олександр Данилюк заявив, що Рада напрацьовує рішення в зв’язку з анонсованим на 12 липня проведенням телемосту між російським пропагандистським телеканалом «Росія 24» і українським телеканалом NewsOne, який контролює кум Володимира Путіна Віктор Медведчук.
  • Президент Володимир Зеленський заявив, що анонсований телеміст між російським пропагандистським телеканалом «Росія 24» і українським NewsOne це небезпечний піар-хід перед достроковими виборами до Верховної Ради, мета якого розділити українців на два табори. За його словами реакція української влади буде відповідною для збереження спокою і інформаційної безпеки України.
  • 8 липня NewsOne повідомив про скасування раніше анонсуванного телемосту «Треба поговорити» з російським пропагандистським телеканалом «Росія 24», який знаходиться під санкціями України, і поскаржився на фізичні погрози на свою адресу. Тим часом ГПУ доручила слідчим СБУ допитати власника і генпродюсера NewsOne в рамках кримінального провадження про замах на держзраду.