YouTube заблокував канали «112 Україна», NewsOne та ZIK для перегляду в Україні

Новини
Колаж 5.ua

Сервіс YouTube заблокував перегляд в Україні каналів «112 Україна», NewsOne та ZIK, стосовно яких РНБО застосувала санкції. Телеканали належать нардепу від ОПЗЖ Тарасу Козаку, однак їх фактично контролює голова політради ОПЗЖ та кум російського президента Віктор Медведчук.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

При спробі відкрити сторінки каналів з’являється напис: «Цей канал недоступний у вашій країні».

Також з’являється повідомлення: «Цей контент заблокований в домені вашої країни на вимогу державних органів».

Міністр культури України Олександр Ткаченко заявив, що YouTube заблокував пропагандистські «канали Медведчука» після звернення міністерства та рішення РНБО про санкції проти них.

«Це важливий крок до визнання світового суспільства боротьби України з інформаційним впливом з боку держави-агресора. Вдячний фахівцям платформи YouTube, що звернули увагу на наше звернення та на рішення РНБО України щодо телеканалів, які несли загрозу національній безпеці України, оскільки вони не є ЗМІ чи звичайним мовником, а частиною пропагандистської війни Росії проти України», – написав Ткаченко у Telegram.

Як повідомляє у Telegram журналіст Денис Казанський, самі канали «112 Україна», NewsOne та ZIK не видалені та продовжують працювати. До них можна отримати доступ, якщо зайти через VPN.

«Але навіть в такому вигляді це серйозний удар по YouTube-імперії Медведчука. Трафік з України тепер обвалиться, оскільки не кожен буде морочитися з VPN. Крім того, контент «каналів Медведчука» тепер не буде видаватися у рекомендованих відео для українських користувачів», – написав Казанський.

Як пише «Детектор Медіа», останнім часом YouTube-канали «112 Україна», NewsOne та ZIK транслювали ефір «Першого незалежного». Цей канал був створений у лютому 2021 року командою співробітників холдингу Тараса Козака. Спочатку він почав мовити на супутнику, але вже за годину мовлення припинилось і залишилась лише YouTube-трансляція.

При цьому «канали Медведчука» перейшли на резервні YouTube-канали замість заблокованих в Україні, вони продовжать транслювати ефір «Першого Незалежного».

«Телеканал «Перший Незалежний» розширив своє мовлення ще на три YouTube-майданчики. Для зручності користувачів ми створили три нових YouTube-канали, де ви можете отримати чесну і перевірену інформацію про те, що відбувається в Україні та світі», – повідомляється на сайті «112 Україна».

Як вказує «Детектор Медіа», резервний канал 112 UA TV, судячи з опублікованих відео, раніше належав каналу ZIK і був зареєстрований у вересні 2012 року. До появи тут трансляції «Першого Незалежного» останнє відео було розміщене в лютому 2019 року.

Канал ZIK UA TV було створено у грудні 2011 року. Раніше він публікував відео телеканалу ZIK, в останні кілька днів – матеріали «Першого Незалежного».

Канал NEWSONE UA TV було створено в листопаді 2017 року. До сьогодні публікації на ньому з’являлись рік тому, це були матеріали каналу NewsOne.

Нагадаємо:

  • 2 лютого 2021 року президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО від 2 лютого 2021 року про застосування санкцій проти народного депутата від ОПЗЖ Тараса Козака та телеканалів, які йому належать, – 112 Україна, NewsOne, Zik, які фактично контролює голова політради ОПЗЖ та кум російського президента Віктор Медведчук.
  • 3 лютого президент Володимир Зеленський зазначив, що рішення про санкції щодо Тараса Козака та його телеканалів має чітке обгрунтування в зв’язку з фінансуванням з Росії і співпрацею з терористичними організаціями.
  • 5 лютого секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що рішення про введення санкцій проти телеканалів кума Путіна Віктора Медведчука готувалося давно і ретельно, тому скасувати його буде неможливо.