Деоккупація Криму, суверенітет України, повернення моряків і річниця MH17: РФ засудили на Радбезі ООН

Новини
Фото: АР

На засіданні Ради безпеки ООН з українського мовного закону країни Заходу засудили РФ, вимагаючи, крім іншого, деокупувати Крим, повернути захоплених українських моряків, відновити свободу навігації в Азовському морі. РФ нагадали про санкції, введені за окупацію Криму та підтримку терористів на Донбасі.

Бельгія, Франція, Німеччина, Польща, Великобританія та Естонія зробили спільну заяву після засідання Радбезу ООН, повідомляє Постійне представництво України при ООН, пише Центр журналістських розслідувань.

Члени ЄС підтримали незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, закликали звільнити 24 військовополонених українських моряків, відновити вільну навігацію в Азовському морі.

Також РФ закликали «припинити фінансову підтримку сепаратистів і припинити видавати паспорти українським громадянам на Донбасі».

Країни відзначили, що Радбез ООН має займатися діями РФ на Донбасі:

«Країни засуджують дії, що перешкоджають або загрозливі діяльності СММ ОБСЄ на Донбасі, і закликають обидві сторони повністю виконувати Мінські угоди. Ми заохочуємо участь Росії і України у зустрічі на рівні політичних радників в нормандському форматі в Парижі 12 липня, також як і успішне розведення сил і коштів у Станиці Луганській в липні. Ми наполягаємо, що Рада Безпеки повинна продовжувати займатися цим питанням, так як ситуація в Україні є предметом міжнародного занепокоєння», – йдеться в повідомленні.

17 липня відзначається п’ята річниця збиття літака рейсу МН17, яке призвело до смерті 298 людей.

РФ, в свою чергу, засудила український закон про мову.

«Ми не виступаємо проти української мови. Ми хочемо захистити росіян», – сказав представник Росії при ООН Василь Небензя.

США, Великобританія і Франція, зі свого боку, закликали РФ припинити окупацію українського Криму, анексованого Росією в 2014 році.

Американський дипломат Родні Хантер зазначив, що пов’язані з Кримом санкції будуть зберігатися, поки РФ не поверне контроль над півостровом. Він додав, що санкції за збройний конфлікт на сході України також будуть залишатися в силі до повного виконання Росією Мінських домовленостей.

Сполучені Штати і їх союзники зажадали звільнення 24 українських моряків.

В Україні 16 липня набув чинності Закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

Нагадаємо:

  • 25 квітня 2019 року Верховна Рада прийняла в другому читанні і в цілому закон №5670-д «Про функціонування української мови як державної», згідно з яким українська мова затверджена як основна у функціонуванні в державних установах і суспільстві. Закон не обмежує прав національних меншин і корінних народів, не втручається в сферу релігійних обрядів і особистого спілкування і дозволяє отримувати сервіс іншою мовою, якщо сторони погоджуються. При цьому порядок застосування мов в Україні визначається виключно статтею 92 закону. Закон передбачає знання і застосування державної мови посадовими особами та постачальниками послуг, іспит з української мови для отримання громадянства, україномовну освіту для всіх громадян. Також в законі прописано, що на загальнонаціональних телеканалах має бути не менше 90% української мови, у всіх ЗМІ і сайтів повинні бути українські версії сайтів, не менше 50% назв книг повинні видаватися українською мовою, і не менше 50% назв газет і журналів українською мовою в точках розповсюдження.
  • Президент Петро Порошенко в середу, 15 травня, підписав закон «Про функціонування української мови як державної». Він набуде чинності через два місяці після публікації.