Cуд у Херсоні продовжив арешт підозрюваному в участі у «Самообороні Севастополя» Резунику. Його дружині зачитали підозру

Новини
Степан Резуник, фото: Медіа-центр "ІРС-Херсон"

Херсонський міський суд до 20 серпня продовжив арешт Степану Резунику, підозрюваному в участі в незаконному збройному формуванні «Самооборона Севастополя». Засідання суду щодо обрання запобіжного заходу відбувалося в закритому режимі через присутність учасників бойових дій.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на медіа-центр ІРС-Херсон.

Суд задовольнив клопотання прокуратури і главку Нацполіції в АРК і продовжив Степану Резунику запобіжний захід у вигляді утримання під вартою ще на місяць без визначення розміру застави, оскільки злочин, в якому підозрюється «самооборонівець», скоєно з загрозою застосування насильства.

Таким чином суд не призначив Резунику можливість вийти під заставу, на відміну від інших рішень, прийнятих внаслідок рішення Конституційного Суду від 25 червня .

«Залишення «самооборонівця», який підозрюється в сприянні окупації Криму, під вартою без застосування застави гарантує, що він не матиме можливості перешкоджати розслідуванню і уникнути відповідальності за вчинений злочин. Нагадаю, що до цього внаслідок відомого рішення Конституційного суду під заставу вже вийшли обвинувачений у державній зраді заступник окупаційного «vіністерства охорони здоров‘я Республіки Крим» та автор відеороликів в YouTube sз закликами до зміни меж території України», – зазначив у коментарі заступник прокурора АР Крим Ігор Поночовний.

Слідчі Національної поліції в АРК також зачитали заарештованому і його адвокатам підозру Ірині Резуник – дружині Степана Резуника у вчиненні злочину, передбаченого ст.260 ч.2, ст.27 ч.5 КК України (пособництво в діяльності незаконно створеного збройного формування).

Адвокати Резуника заявили, що на рішення суду нібито вплинули активісти і ветерани АТО, які прийшли на засідання суду.

Нагадаємо:

  • 11 червня співробітники Нацполіціі АРК затримали на КПВВ «Каланчак» на адмінкордні з Кримом члена НВФ «Самооборона Севастополя» Степана Резуника, який у 2014 році сприяв Росії в окупації півострова.
  •  Резуник їхав на вільну територію України, щоб поновити український паспорт.
  • КСУ визнав неконституційною ч.5 ст.176 Кримінального кодексу України, якою до підозрюваних в тероризмі, злочинах проти основ національної безпеки України, перешкоджання діяльності ВСУ безальтернативно застосовувався запобіжний захід – взяття під варту. 
  •  Після цього рішення КСУ з-під варти вийшли обвинувачені в державній зраді пропагандист Олег Саган (застава в 80 тис. грн) і  екс-«міністр охорони здоров’я Криму» Петро Михальчевський (домашній арешт). Олександру Саттарову, учаснику НВФ «Самооборона Криму» суд призначив заставу у  602,1 тис.грн., наразі ще не вийшов з-під варти.