У Києві суд відпустив «ексміністра охорони здоров’я Криму» Міхальчевського під домашній арешт

Новини
Петро Михальчевський в Дніпровському райсуді Києва, 08.07.2019 Фото: investigator.org.ua

Дніпровський райсуд Києва у вівторок, 9 липня, змінив запобіжний захід обвинуваченому в державній зраді «ексміністру охорони здоров’я Криму» Петру Міхальчевськомуна домашній арешт з носінням електронного браслета.

Про це повідомляє кореспондент Центру журналістських розслідувань із залу суду.

В ході засідання адвокати Міхальчевського Ольга Головіна і Валентин Рибін клопотали про зміну підзахисному запобіжного заходу на домашній арешт.

«Подаємо клопотання, оскільки з’явились нові обставини. Конституційний суд визнав неконституційною частину 5 статті 176 КПК ( за якою до підозрюваних у тероризмі, злочинах проти основ національної безпеки України, перешкоджанні діяльності Збройних сил застосовується запобіжний захід лише у вигляді тримання під вартою – ред.). Тепер наявність ризиків треба доводити, а прокурори цього не зробили. Як не довели й того, що неможливі інші запобіжні заходи», – заявив Рибін.

В свою чергу Головіна додала, що Міхальчевський не збирається покидати країну та переховуватись від слідства.

Сам Міхальчевський заявив, що ніколи не вважав себе росіянином, нагадав, що відмовився писати лист про обмін на ім’я президента РФ Володимира Путіна і запевнив, що буде і далі жити в Києві та не буде переховуватись від слідства.

Адвокати Міхальчевського Валентин Рибін і Ольга Головіна в Дніпровському райсуді Києва, 08.07.2019 Фото: investigator.org.ua

Представники прокуратури АРК Євген Комаровський та Роман Мурачов просили суд клопотання не підтримувати, оскільки вважають, що всі раніше вказані ризики існують досі: Міхальчевський може переховуватись від слідства, у нього є нерухоме майно та сталі зв’язки у окупованому Криму, тож він може у будь-який час виїхати на територію півострова.

Після наради колегія суддів під головуванням Мирослава Марченко задовольнила клопотання сторони захисту та ухвалила рішення про зміну запобіжного заходу Міхальчевському на домашній арешт.

«Ексміністра охорони здоров’я Криму» відпустили з під варти в залі суду.

Наступне засідання суду відбудеться 31 липня, на ньому планується завершити судове слідство.

Петро Михальчевський в Дніпровському райсуді Києва, 08.07.2019 Фото: investigator.org.ua

Нагадаємо:

  • 5 січня 2018 року СБУ повідомила, що виявила в Києві колишнього «міністра охорони здоров’я Криму» Петра Міхальчевського і провела обшук в місці його проживання. У нього було вилучено паспорт громадянина РФ, «службове посвідчення» за підписом «глави» Криму Сергія Аксенова та інші документи, що підтверджують його співпрацю з окупаційною «владою» Криму. Михальчевський підписав вручену йому підозру в скоєнні злочину за ст. 111 КК України (державна зрада).
  • 28 лютого 2019 року прокуратура АРК представила у суді змінений обвинувальний акт у справі Міхальчевського, у якому він обвинувачується за ч.1 ст. 111 (державна зрада) та ч.2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) Кримінального кодексу України.
  • 10 червня Дніпровський райсуд Києва продовжив на два місяці термін утримання під вартою Петру Міхальчевському.
  • Захист Міхальчевського зажадав визнати майже всі докази його провини неприпустимими.
  • Михальчевський був «міністром охорони здоров’я» окупованого Криму з 28 лютого по 10 червня 2014 року. Координатор Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник зазначила, що Міхальчевський може бути причетний до дискримінації кримчан. Очолюючи «міністерство охорони здоров’я» на півострові в 2014 році, він проводив політику доступності медичної допомоги тільки власникам паспорта Росії. Слідство опрацьовує і факти, опубліковані в матеріалі Центру журналістських розслідувань щодо участі Міхальчевського в політичний діяльності в окупованому Криму. Екс-«міністр» виявився одним із засновників Кримського регіонального відділення російської політичної партії «Патриоты России». Її кримський осередок був терміново створений влітку 2014 року – напередодні вересневих «виборів» до «Госсовєта Криму».