КСУ дозволив не брати під варту підозрюваних у держзраді, сепаратизмі, тероризмі і бойовиків НЗФ

Новини
Конституційний суд України Фото: ZN.UA

Конституційний Суд України визнав неконституційним положення ч.5 ст. 176 Кримінального процесуального кодексу, в якому йдеться про те, що до підозрюваних у тероризмі, злочинах проти основ національної безпеки України, перешкоджанні діяльності Збройних сил застосовується запобіжний захід лише у вигляді тримання під вартою.

Відповідне рішення Велика палата КСУ ухвалила 25 червня, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Рішення було прийняте за конституційною скаргою, зокрема, обвинуваченої у тероризмі народної депутатки Надії Савченко і підозрюваного у держзраді ексголови Апеляційного суду АРК Валерія Чорнобука.

Як зазначається, КСУ визнав таким, що не відповідає Конституції України (є неконституційним), положення частини п’ятої статті 176 Кримінального процесуального кодексу, яким передбачено, що запобіжні заходи у вигляді особистого зобов’язання, особистої поруки, домашнього арешту, застави не можуть бути застосовані до осіб, які підозрюються або обвинувачуються у вчиненні злочинів, передбачених статтями 109–114-1, 258–258-5, 260, 261 Кримінального кодексу України.

«Конституційний Суд України вважає, що право на свободу та особисту недоторканність не є абсолютним і може бути обмежене, але тільки на підставах та в порядку, визначених законами України. Обмеження конституційного права на свободу та особисту недоторканність має здійснюватися з дотриманням конституційних гарантій захисту прав і свобод людини і громадянина та виключно на підставі вмотивованого рішення суду», – йдеться у повідомленні Суду.

За це рішення проголосували 10 з 17 суддів Конституційного суду.

У травні 2018 року до КСУ надійшла конституційна скарга народної депутатки Надії Савченко, у якій вона просила розглянути на відповідність Основному закону положення ч.5 ст.176 Кримінального процесуального кодексу України, які передбачають обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Савченко інкримінують вчинення дій з метою насильницького повалення конституційного ладу та захоплення державної влади, посягання на життя державного чи громадського діяча, готування до терористичного акту, сприяння терористичній організації та незаконне поводження зі зброєю, боєприпасами й вибуховими речовинами.

Нагадаємо:

  • 9 березня 2018 року Шевченківський райсуд Києва заарештував без застави керівника Центру звільнення полонених «Офіцерський корпус» Володимира Рубана за підозрою в підготовці теракту з метою вбивства президента й інших державних діячів України.
  • 22 березня 2018 року Верховна Рада підтримала подання Генпрокуратури України на зняття недоторканності, затримання і арешт народного депутата Надії Савченко за підозрою в підготовці теракту з метою захоплення влади разом з раніше заарештованим Володимиром Рубаном. 
  • 23 березня 2018 року Шевченківський райсуд Києва арештував Савченко.
  • 15 квітня 2019 року Броварський суд Київської області звільнив з-під варти Володимира Рубана та Надію Савченко в залі судових засідань. Суд прийняв таке рішення через те, що термін запобіжного заходу закінчився, а новий не було обрано.
  • Валерій Чорнобук на момент окупації Криму очолював Апеляційний суд АРК. У березні 2014 року в інтерв’ю журналісту Центру журналістських розслідувань Сергію Мокрушину, Чорнобук говорив, що буде сприяти переходу кримських судів на судочинство по законодавству Росії. На відео зафіксовано, як Чорнобук читає кримським суддям лекцію про норми Конституції РФ. У мережі також опубліковано відео, на якому Чорнобук присутній на виставі «прокурора Криму» Наталії Поклонский. На початку квітня 2014 року Чорнобук повернувся до Дніпропетровська, заявив про вірність Україні, а в липні указом президента Петра Порошенка було призначено на посаду судді Апеляційного суду Дніпропетровської області.
  • 11 липня 2018 року прокуратура АРК повідомила Валерію Чорнобуку про підозру в держзраді за ч.1 ст.111 КК України. Співробітники прокуратури і СБУ провели обшуки в Дніпрі за місцем його проживання і за місцем його останньої роботи в приміщенні Дніпровського міської ради. В серпні прокуратура АРК оголосила в розшук Валерія Чорнобука.
  • 3 листопада Валерій Чорнобук був затриманий в Києві співробітниками спецпідрозділу СБУ. 5 листопада Голосіївський райсуд Києва заарештував його на два місяці.
  • 20 травня 2019 року Голосіївський райсуд продовжив Чорнобуку термін тримання під вартою до 27 червня 2019 року.
  • 10 червня Київський апеляційний суд скасував ухвалу Голосіївського райсуду Києва про продовження строку тримання під вартою Чорнобука. В цей же день він вийшов із СІЗО Києва.