У Криму «суд» продовжив арешт трьом фігурантам бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір»

Новини

«Верховний суд» окупованого Криму 2 серпня продовжив на місяць термін арешту трьом фігурантам другого бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір» – Сейранов Салієву, Тимуру Ібрагімову, Ернесу Аметову.

Про це повідомляє об’єднання «Кримська солідарність», пише Центр журналістських розслідувань.

Засідання проходили в закритому режимі.

«Адвокатом Мамметом Мамбетова було подано клопотання з проханням зробити слухання відкритим і впустити слухачів в зал суду. Також сторона захисту подала клопотання про те, щоб підсудного вивели з «акваріума». Однак всі клопотання захисту були відхилені», – сказано в повідомленні.

Нагадаємо:

  • 11 жовтня 2017 року в Бахчисараї співробітники ФСБ провели обшуки в будинках кримських татар. В результаті було затримано шістьох кримчан: Сервер Зекірьяєв, Сейран Салієв, Марлен Асанов, Тимур Ібрагімов, Мемет Бєлялов і Ернес Аметов. Прес-служба ФСБ заявила про те, що в Криму нібито «припинили діяльність осередку послідовників «Хізб ут-Тахрір» і назвала обшуки в Бахчисараї слідчими діями. «Київський районний суд» Сімферополя заарештував затриманих кримських татар.
  • 21 травня 2018 року російські силовики провели обшуки в Бахчисараї у координатора об’єднання «Кримська солідарність» Сервера Мустафаєва і в селі Долинне Бахчисарайського району у Едема Смаїлова. Активістів затримали за підозрою в нібито причетності до організації «Хізб ут-Тахрір», забороненої в РФ. 22 травня «Київський районний суд» Сімферполя заарештував Мустафаєва і Смаїлова. 6 лютого «суд» продовжив їм арешт до 9 квітня.
  • 8 лютого 2019 року «Верховний суд Криму» продовжив до 9 квітня арешт Серверу Зекерьяєву, Марлену Асанову, Мемету Бєлялову і Сейрану Салієву.
  • В кінці лютого в Криму ФСБ обвинуватила вісьмох фігурантів другої бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір» в підготовці до насильницького захоплення влади на додаток до раніше пред’явленого обвинувачення у створенні та участі в терористичній організації.
  • 5 березня слідство ФСБ посилило обвинувачення Мемету Бєлялову і Тимуру Ібрагімову, перекваліфікувавши його з «участі в діяльності в терористичній організації» на «організацію діяльності».