ДБР не знайшло порушень у діях СБУ при арешті танкеру MRIYA – джерело

Влада

Державне бюро розслідувань відмовило у відкритті кримінального провадження за скаргою власника танкеру MRIYA на дії Служби безпеки України із арешту судна та транспортування його до Херсонського морського порту. 

Про це повідомляють джерела Центру журналістських розслідувань у правоохоронних органах. 

«ДБР обгрунтувало своє рішення тим, що співробітники СБУ виконували ухвалу Апеляційного суду Херсонської області про арешт танкеру MRIYA через порушення порядку в’їзду/виїзду на окуповані території України та постачання нафтопродуктів для Чорноморського флоту РФ», – повідомило джерело агентства.  

З 23 серпня танкер MRIYA знаходиться біля причальної стінки ДП «Підприємство із забезпечення нафтопродуктами» в Херсоні, куди його доставили двома буксирами. 

Попри попередні заяви ТОВ «Тефін» про те, що пальне, яким танкер завантажився у нейтральних водах, призначалось для подальшої перевалки на румунський танкер, після прибуття до Херсону було здійснено розтаможення вантажу, яке обійшлося у 16 млн грн. 

Танкер Django, що стоїть біля терміналу ДП «Підприємство із забезпечення нафтопродуктами» і також належить ТОВ «Тефін», ймовірно, очікує на перевантаження пального з танкеру MRIYA.

20 серпня СБУ та Держприкордонслужба взяли танкер MRIYA під контроль на виконання рішення Апеляційного суду Херсонської області від 19 серпня про накладення арешту на судно.

Танкер MRIYA вийшов з порту Херсон 15 серпня одразу після рішення Херсонського міського суду про відмову в арешті судна. Вийшовши до нейтральних вод, судно вимкнуло AIS і зупинилося у безпосередній близькості до танкеру Balt Flot 16 (прапор РФ, порт приписки Петербург). За усталеною схемою контрабанди, у нейтральних водах без відкриття/закриття кордону відбувається перевантаження пального, яке в подальшому може опинитися на українському ринку.

Нагадаємо:

  • 10 серпня в порту Херсона українські правоохоронці провели обшук на судні MRIYA, яке в порушення закону заходило в закриті України порти окупованого Криму, поставляло паливо для Чорноморського флоту РФ і підозрюється в контрабанді нафтопродуктів. У червні 2015 це ж судно, але під назвою VILGA, поставляло паливо для підрозділів Чорноморського флоту РФ в окупованому Севастополі.
  • Танкер MRIYA знаходиться складеному Моніторингової групою фонду «Майдану закордонних справ» і порталу BSNews «чорному списку» морських суден, які після окупації Криму Росією відвідували закриті Україною порти окупованого Криму. Згідно їх бази даних, в 2015 році судно, тоді під назвою VILGA (прапор Росії, IMO: 9109811), тричі заходило в порт Севастополя для доставки нафтопродуктів на головну нафтобазу Чорноморського флоту РФ в Сухарній балці: 11 травня, 1 червня і 26 червня.
  • 13 серпня Херсонський міський суд відмовився заарештовувати судно MRIYA.
  • 14 серпня прокуратура АРК оскаржила рішення Херсонського міськсуду. В СБУ заявили, що «справа на контролі».
  • 15 серпня стало відомо, що судно-порушник MRIYA вийшло з порту Херсона в нейтральні води Чорного моря.
  • 19 серпня Апеляційний суд Херсонської області скасував рішення Херсонського міськсуду й заарештував судно MRIYA.
  • 20 серпня співробітники СБУ та Держприкордонслужби України під процесуальним керівництвом прокуратури АРК виконали рішення Апеляційного суду Херсонської області про арешт танкера MRIYA.
  • 23 серпня Танкер MRIYA доставлено до причалу ДП «Підприємство із забезпечення нафтопродуктами» в Херсоні.
  • Судновласники танкеру MRIYA пов’язані зі структурами, близькими Віктора Медведчука, кума президента РФ Володимира Путіна і лідера партії «Опозиційна платформа – За життя».