У Нідерландах розчаровані рішенням київського суду звільнити Цемаха

Новини
Володимир Цемах

У міжнародній Спільній слідчій групі (JIT), яка займається розслідуванням справи про збиття «Боїнга» рейсу MH17, заявили, що хотіли б поговорити з «начальником ППО» бойовиків «ДНР» Володимиром Цемахом. Раніше Київський апеляційний суд відпустив його під особисте зобов’язання.

«Ми хотіли з ним поговорити, а тепер це буде складно. Хотілося б, щоб він залишався в Україні, щоб ми могли з ним поговорити. Це рішення України, рішення українського суду, тому я не можу його коментувати. Це не означає, що розслідування справи MH17 буде зупинено, воно триватиме. Але нам шкода, якщо ми не зможемо з ним поговорити», – сказала в коментарі Радіо Свобода прес-секретар JIT Брехта ван де Мосдейк, пише Центр журналістських розслідувань.

Міністр закордонних справ Нідерландів Стеф Блок заявив, що знаходиться в тісному контакті з українською владою з приводу звільнення українським судом з-під варти колишнього бойовика угруповання «ДНР» Володимира Цемаха, повідомляє «Європейська правда» з посиланням на нідерландський портал Nieuws.

«Ми знаходимося в курсі справ», – сказав Блок.

Разом з тим міністр відмовився вдаватися в деталі і не став розкривати, чи була нідерландська сторона поінформована про звільнення Цемаха заздалегідь.

За його словами, останні повідомлення з Києва «викликають багато питань».

Київський апеляційний суд відпустив «начальника ППО» бойовиків «ДНР» Володимира Цемаха під особисте зобов’язання.

Раніше 40 депутатів Європейського парламенту в листі до президента Володимира Зеленського попросили президента України не включати в список обміну полоненими з РФ Володимира Цемаха, якого підозрюють у перевезенні російського «Бука».

Нагадаємо:

  • У 2017 року Служба безпеки України затримала Цемаха. Його підозрюють у перевезенні зенітно-ракетного комплексу «Бук» в Донецьку в 2014 році, коли з нього був збитий літак рейсу MH17.
  • Спільна слідча група, яка розслідує збиття над Україною літака MH17 17 липня 2014 року, назвала чотирьох підозрюваних. Це росіяни Ігор Гіркін, Сергій Дубінський, Олег Пулатов і українець Леонід Харченко.
  • 17 липня 2014 року в Донецькій області поруч із селищем Шахтарськ в зоні бойових дій було збито Боїнг-777 «Малайзійських авіалііній», що слідував рейсом MH17 «Амстердам-Куала-Лумпур». Всі 298 осіб, які перебували на борту літака, загинули.
  • 29 червня Шевченківський районний суд Києва заарештував на два місяці колишнього «командира ППО» з міста Сніжне Володимира Цемаха, якого в кінці червня українські спецслужби під час спецоперації вивезли з території терористичної «ДНР». Цемах може фігурувати в справі збитого «Боїнга» МН17 у 2014 році.