Прокуратура АРК відкрила провадження через мілітаризацію дітей в Криму, що кваліфікується як воєнний злочин

Новини
Фото: crimeahrg.org

Прокуратура АРК відкрила кримінальне провадження за фактами мілітаризації дітей в окупованому Криму, зокрема, підготовки школярів до служби в Збройних силах Росії, яка є державою-окупантом, що порушує норми міжнародного гуманітарного права і кваліфікується як воєнний злочин.

Провадження зареєстроване за заявою ГО «Кримська правозахисна група» за ч.1 ст.438 КК України (порушення законів та звичаїв війни), повідомляє відомство.

Як зазначили у прокуратурі, мілітаризація навчання у Криму відбувається на основі виданого 3 квітня 2015 року представниками окупаційної «влади» наказу «Про створення Державної бюджетної установи Республіки Крим «Регіональний центр з підготовки до військової служби та військо-патріотичному вихованню». Метою діяльності центру є організація і методичне забезпечення отримання громадянами початкових знань в області оборони, підготовки з основ військової служби в освітніх установах і навчальних пунктах, військово-патріотичне виховання, що є порушенням заборони, передбаченої, ст. 51 Женевської Конвенції №4 «Про захист цивільного населення під час війни» від 12 серпня 1949 року.

«Підготовка дітей відбувається з основ військової служби в освітніх установах і навчальних закладах. Дітей та молодь вчать основам військових наук, користуванню вогнепальною зброєю, що безпосередньо чинить тиск на свідомість дітей та молоді. Таким чином окупаційна влада готує поповнення числа службовців збройних сил РФ», – наголосили у відомстві.

На даний момент вирішується питання визначення підслідності.

«Військове навчання дітей – це порушення міжнародного гуманітарного права. Держава-окупант не має права ні мілітаризувати навчання дітей, ні призивати юнаків до лав збройних сил. Російська Федерація робить і перше, і друге – тому прокуратура автономії розслідує мілітаризацію навчання дітей на окупованому півострові, як порушення законів та звичаїв війни», – зазначив прокурор АРК Гюндуз Мамедов.

Нагадаємо:

  • 19 грудня 2017 року Генасамблея ООН прийняла оновлену резолюцію з прав людини в окупованому Криму, в якій міститься вимога до Росії виконати тимчасові заходи рекомендацій Міжнародного суду ООН від 19 квітяня 2017 року про скасування заборони Меджлісу кримськотатарського народу в Криму і забезпечити навчання українською і кримськотатарською мовами на півострові. Також в документі йдеться, що Росія здійснює міжнародний злочин, незаконно призиваючи до Збройних сил РФ жителів окупованих Криму і Севастополя та проводячи військову пропаганду серед дітей та молоді півострова.
  • Кримська правозахисна група зазначає, що в окупованому Криму Росія в порушення міжнародного гуманітарного права продовжує пропаганду призову в армію, в тому числі, використовуючи політику мілітаризації дітей. Як вказують в КПГ, використовуючи такі заходи, російська влада здійснює серед неповнолітніх жителів Криму військову пропаганду, готуючи їх до служби в армії РФ, «що є грубим порушенням норм міжнародного гуманітарного права».
  • На початку лютого 2019 року в Севастополі на базі міського Будинку офіцерів Чорноморського флоту РФ створений «Будинок Юнарміі», де російські військові навчатимуть дітей поводитися зі зброєю і викладатимуть їм основи загальновійськової підготовки.
  • Влітку 2019 року 270 школярів з окупованого Криму перебували в мілітаризованому таборі Юнармії.