До Одеси повернулись звільнені з російського полону моряки ВМСУ

Новини
Фото: Facebook ВМС ЗС України

До Одеси в суботу, 13 вересня, повернулись звільнені з російського полону екіпажі малих броньованих артилерійських катерів «Нікополь», «Бердянськ» та буксиру «Яни Капу» Військово-Морських Сил ЗС України.

Українські моряки прибули літаком з Києва, де вони проходили медичне обстеження у військовому госпіталі, повідомляє Командування ВМСУ.

Фото: Facebook ВМС ЗС України

«Військових у рідній гавані зустріли представники національного флоту України на чолі з начальником штабу – першим заступником командувача ВМС ЗС України віце-адміралом Андрієм Тарасовим, керівництво та особовий склад Морського командування, військово-морської бази, екіпажі кораблів, катерів ВМС ЗС України, а також волонтери, священнослужителі, представники громадськості, рідні та близькі», – йдеться у повідомленні.

Фото: Facebook ВМС ЗС України

Фото: Facebook ВМС ЗС України

Андрій Тарасов особисто привітав наших моряків з поверненням до рідних домівок та подякував за мужність, витримку та незламність перед обличчям підлого ворога.

Начальник штабу – перший заступник командувача ВМС ЗС України Андрій Тарасов Фото: Facebook ВМС ЗС України

«Росія утримувала українських військових більше дев’яти місяців, але за цей час жоден із них не визнав інкримінованих їм обвинувачень, тим самим наші побратими стали не просто героями, а символом стійкості й незламності українського воїна, на якому виховуватимуться майбутні покоління», – зазначили в Командуванні.

Фото: Facebook ВМС ЗС України

Одеські волонтери передали звільненим морякам символічний подарунок – прапор Військово-Морських Сил Збройних Сил України, який на знак підтримки військовополонених майорів на флагштоці біля Одеської міської ради весь час їх перебування за російським гратами.

Фото: Facebook ВМС ЗС України

В свою чергу діти подарували морякам символічні паперові кораблики, з якими впродовж всього часу українці проводили акції на підтримку полонених.

Фото: Facebook ВМС ЗС України

«Попереду у екіпажів катерів заслужений відпочинок, після якого військові знову стануть до строю українських ВМС та продовжать виконувати завдання за призначенням», – вказали у Командуванні ВМСУ.

Як повідомлялось, 7 вересня у київському міжнародному аеропорту «Бориспіль» зустріли українських політв’язнів і військовополонених моряків ВМСУ, яких доставити з Росії в результаті обміну утримуваних осіб між Україною та РФ. За рішення Кабміну України усім 35 звільненим українським політв’язням і морякам ВМСУ виплатять по 100 тис грн одноразової допомоги.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що вже вирішене питання з виділенням житла в Одесі для звільнених з російського полону моряків ВМСУ.

Нагадаємо:

  • 25 листопада 2018 року кораблі Прикордонної служби ФСБ РФ і ЧФ РФ обстріляли і захопили два малих броньованих артилерійських катери «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдовий буксир «Яни Капу» ВМС України, що після невдалої спроби пройти Керче-Єнікальским каналом до Маріуполя, взяли курс на Одесу і вийшли з 12-мильної зони від узбережжя Криму.
  • В березні 2019 року була опублікована доповідь Управління Верховного Комісара з прав людини (УВКПЛ) ООН, згідно з якою всі 24 захоплених військових моряки наділені статусом військовополонених і знаходяться під захистом III Женевської конвенції.
  • 25 травня Міжнародний трибунал по морському праву зобов’язав РФ негайно звільнити захоплених в нейтральних водах Чорного моря українських моряків і кораблі. Таким чином, суд відповідно до Конвенції ООН з морського права задовольнив ключова вимога України у справі про тимчасові заходи, які повинна здійснити РФ.