У Криму п’ятьох в’язнів – кримських татар примусово відправили на судово-психіатричну експертизу

Новини
Фото: Facebook Крымская солидарность

В окупованому Криму фігурантів сфабрикованої ФСБ «справи Хізб ут-Тахрір» Руслана Месутова, Ленура Халілова, Руслана Нагаєва, Ельдара Кантімірова і Асана Янікова примусово відправили на стаціонарну судово-психіатричну експертизу до Кримської республіканської клінічної психіатричної лікарні №1 в Сімферополі.

Про це повідомив адвокат Іслям Веліляєв, який відвідав свого підзахисного Ленура Нагаєва в лікарні, передає громадське об’єднання «Кримська солідарність».

«Відчуває себе задовільно. Однак вважає це примусової процедурою і відмовляється від прийому будь-яких лікарських препаратів, які йому призначили в стаціонарі. Він вважає себе психічно здоровою людиною, у якої не було травм голови і який не перебував на обліку у нарколога і психіатра. Орієнтовно він пробуде там до 12-13 жовтня 2019 року», – розповів Веліляєв.

Він пояснив, що фігурантів справи помістили в стаціонар психіатричної лікарні під цілодобове спостереження, оскільки вони відмовилися давати показання амбулаторно, що є консолідованою позицією і загальною практикою всіх кримських політв’язнів.

У «Кримській солідарності» нагадали, що раніше, подібну процедуру судово-психіатричної експертизи примусово пройшли заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров, координатор «Кримської солідарності» Сервер Мустафаєв, блогер і медіакоординатор «Кримської солідарності» Наріман Мемедемінов і десятки політв’язнів.

Нагадаємо:

  • 27 березня в Криму російські силовики провели обшуки в 25 будинках кримських татар. Обшуки пройшли в селі Строгонівка Сімферопольського району і в мікрорайоні Кам’янка Сімферополя. У ФСБ РФ заявили, що в Криму затримано 20 осіб, «підозрюваних в участі в релігійній організації «Хізб ут-Тахрір», забороненій в РФ. Серед затриманих був і Асан Яніков. 27 і 28 березня «Київський райсуд» Сімферополя заарештував всіх затриманих активістів.
  • 10 червня в Криму російські силовики провели обшуки і затримання кримських татар. Слідчі дії пройшли в селах під Алуштою, Білогірську, мікрорайонах Строганівка і Кам’янка Сімферополя в будинках родичів фігурантів так званої «справи Хізб ут-Тахрір». В результаті були затримані: Ельдар Кантерміров, Енвер Омеров і його син Різа Омеров, Айдер Джеппаров, Ескендер Сулейманов, Руслан Нагаєв, Руслан Месутов, Ленур Халілов.
  • В ФСБ заявили, що в окупованому Криму провели обшуки у прихильників організації «Хізб ут-Тахрір», діяльність якої заборонена в Росії.
  • 10 червня «Київський райсуд» Сімферополя заарештував до Різу Омерова, Енвера Омерова, Айдера Джеппарова та Ескендера Сулейманова. 11 червня «суд» також арештував Руслана Нагаєва, Ельдара Кантімірова, Руслана Менсутова і Ленура Халілова. ФСБ підозрює їх в нібито «організації і діяльності терористичної організації».