Санкції щодо РФ: у Берліні назвали умови зняття

Новини
санкции

Обміну полоненими і розрядки напруженості в районі Станиці Луганській недостатньо, щоб почати скасування санкцій Європейського союзу щодо РФ, заявив офіційний представник уряду Німеччини Штеффен Зайберт. Представник МЗС ФРН Райнер Бройль нагадав євродепутатам, що санкції вводили не Німеччина і Франція, а ЄС, і саме ЄС буде вирішувати, чи є підстави для перегляду позиції.

В уряді Німеччини нагадали, що «дотримання режиму припинення вогню вздовж лінії зіткнення і відведення від неї важкого озброєння на Донбасі» – лише тоді можна «починати думати про скасування санкцій», повідомляє DW.

Штеффен Зайберт, представник уряду Німеччини, фото: Економіка сьогодні

30 вересня Міністерство фінансів США ввело санкції щодо російського бізнесмена Євгена Пригожина через втручання у вибори президента США 2016 року.

Під санкції потрапили три пов’язані з Пригожиним компанії: Autolex Transport і Beratex Group, зареєстровані на Сейшельських островах, а також Linburg Industries, зареєстрована в Чехії. У перелік санкцій також потрапила яхта St. Vitamin і три приватні літаки, записані на компанії Пригожина.

Також Мінфін ввів санкції щодо Деніса Кузьміна і Ігоря Нестерова. За даними відомства, вони пов’язані з «Агентством інтернет-досліджень» бізнесмена Євгена Пригожина.

Пригожин і Путін, фото: Радіо Свобода

РФ знаходиться «в подиві» через нові американські санкції і не залишить цей недружній випад без належної відповіді, повідомили в міністерстві закордонних справ РФ.

«Щодо деяких осіб обмеження з незрозумілих причин вводяться вже по другому і третьому колу. Тим посадовцям, які йдуть на поводу відвертих русофобів, варто задуматися, що їхні дії суперечать публічним заявам американського керівництва про прагнення до нормалізації двосторонніх відносин, посилюють напруженість на міжнародній арені», – сказано в коментарі.

Центр журналістських розслідувань нагадує про масштабне дослідження, яке поповнило санкційні списки РНБО України майже сімома десятками російських політиків, урядовців та компаній олігархів, і стимулювало Верховну Раду і Кабмін України до розробки нової редакції закону про санкції.

У липні 2014 року Центр журналістських розслідувань у матеріалі «Гра у санкції» опублікував списки «загублених» росіян і компаній РФ, які брали участь або сприяли окупації Криму та збройній агресії проти України. 

  • Спецслужби США встановили, що російські хакери зламали електронну пошту Національного комітету Демократичної партії і поширили конфіденційну інформацію в рамках кампанії напередодні президентських виборів 2016 року. При цьому Москва заперечує звинувачення у втручанні в американські вибори.
  • 16 лютого 2018 року Мінюст США висунув щодо 13 громадян Росії і трьох російських компаній звинувачення у втручанні в президентські вибори 2016 року. Вердикт про винність обвинувачених винесло журі присяжних суду округу Колумбія.
  • 6 квітня 2018 року США ввели санкції проти 24 російських олігархів і державних чиновників, а також проти 15 юридичних осіб – фінансових установ, державних і приватних компаній Росії, в рамках закону «Про протидію противникам Америки за допомогою санкцій» (CAATSA) за втручання в 2016 року в американські вибори.
  • У квітні 2018 року керівник відділу кіберзахисту Міністерства внутрішньої безпеки США Джанет Манфра заявила, що у 21 американському штаті було підтверджено хакерське втручання з боку РФ напередодні президентських виборів 2016 року.