МЗС Німеччини наказало консульствам не визнавати паспорти РФ, видані на окупованому Донбасі

Новини
Будівля німецького Бундестагу Фото: picture-aliance/ZB

Міністерство закордонних справ ФРН наказало німецьким консульствам не визнавати російські паспорти, видані громадянам України на тимчасово окупованих територіях Донбасу.

Про це у мікроблозі Twitter повідомив посол України в Німеччині Андрій Мельник.

«Зрада скасовується: керівництво МЗС Німеччини особисто повідомило мене про вказівку всім німецьким консульствам не визнавати російські паспорти, видані українцям на окупованому Донбасі», – написав Мельник.

24 вересня німецьке видання Bild повідомило, що Німеччина видає візи жителям окупованих районів Донецької і Луганської областей, які отримали російські паспорти після указу президента РФ Володимира Путіна.

25 вересня у МЗС Німеччини спростували цю публікацію, заявивши, що не знають жодного випадку, коли власники подібних паспортів отримали б візи.

3 жовтня Європейська комісія та Європейська служба зовнішніх дій розіслали державам-членам ЄС і країнам Шенгенської зони, що не входять в ЄС, рекомендації по опрацюванню віз, які видають жителям непідконтрольних Україні районів Донецької та Луганської областей. Інструкції містять набір критеріїв, покликаних допомогти консульствам встановити фактичне місце проживання власників російських паспортів.

Нагадаємо: 

  • 24 квітня 2019 року президент РФ Володимир Путін підписав указ про спрощення порядку отримання російського громадянства жителями тимчасово окупованих територій Донбасу.
  • Паспорти вже почали видавати в окупованих частинах Донецької та Луганської області.
  • У РФ підготували законопроект, який спрощує порядок надання деяким категоріям іноземних громадян і осіб без громадянства дозвіл на тимчасове проживання і посвідки на проживання.
  • Спецпредставник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер заявив, що дії РФ щодо прискореного надання російського громадянства жителям українських районів Донецької та Луганської областей суперечать зусиллям по досягненню миру на Донбасі.
  • В кінці липня в ГУР Міноборони повідомили, що російські окупаційні адміністрації на тимчасово окупованих територіях Донецької і Луганської областей вимагають від місцевих жителів, які співпрацюють з окупантами, прискорити надання документів для отримання російського громадянства.