Суд в Криму залишив під арештом шістьох політв’язнів кримських татар

Новини
«Верховний суд Криму», Фото: Ірина Ромалийська

«Верховний суд» окупованого Криму відхилив апеляційні скарги захисту і залишив під арештом шістьох фігурантів «справи Хізб ут-Тахрір» Айдера Джеппарова, Ризу Омерова, Енвера Омерова, Руслана Нагаєва, Ленура Халілова і Ескендера Сулейманова. Вони будуть знаходитися в СІЗО до 5 лютого.

Про це повідомляє об’єднання «Кримська солідарність».

«Всі скарги судом були відхилені. Не були взяті до уваги всі основні доводи, які нами вже неодноразово викладалися», – сказав адвокат Костянтин Рустемов.

Адвокат Рустем Кямілев розповів, що його підзахисний Ескендер Сулейманов під час засідання заявив, що суд повинен врахувати всі доводи і не бути на стороні обвинувачення. Однак суд не взяв це до уваги.

«Слідство посилається на те, що Ескендер можливо може сховатися, можливо може зіпсувати якісь речові докази, можливо вплинути на свідків. І все у слідства можливо», – сказав Кямілев.

За словами адвоката, Сулейманов також зажадав, щоб щодо нього застосовувалися норми Женевської конвенції 1949 роки (про захист цивільного населення у воєнний час).

Нагадаємо:

  • 27 березня в Криму російські силовики провели обшуки в 25 будинках кримських татар. Обшуки пройшли в селі Строгонівка Сімферопольського району і в мікрорайоні Кам’янка Сімферополя. У ФСБ РФ заявили, що в Криму затримано 20 осіб, «підозрюваних в участі в релігійній організації «Хізб ут-Тахрір», забороненій в РФ. Серед затриманих був і Асан Яніков. 27 і 28 березня «Київський райсуд» Сімферополя заарештував всіх затриманих активістів.
  • 10 червня в Криму російські силовики провели обшуки і затримання кримських татар. Слідчі дії пройшли в селах під Алуштою, Білогірську, мікрорайонах Строганівка і Кам’янка Сімферополя в будинках родичів фігурантів так званої «справи Хізб ут-Тахрір». В результаті були затримані: Ельдар Кантерміров, Енвер Омеров і його син Різа Омеров, Айдер Джеппаров, Ескендер Сулейманов, Руслан Нагаєв, Руслан Месутов, Ленур Халілов.
  • В ФСБ заявили, що в окупованому Криму провели обшуки у прихильників організації «Хізб ут-Тахрір», діяльність якої заборонена в Росії.
  • 10 червня «Київський райсуд» Сімферополя заарештував до Різу Омерова, Енвера Омерова, Айдера Джеппарова та Ескендера Сулейманова. 11 червня «суд» також арештував Руслана Нагаєва, Ельдара Кантімірова, Руслана Менсутова і Ленура Халілова. ФСБ підозрює їх в нібито «організації і діяльності терористичної організації».