У засудженого у «справі диверсантів» Володимира Дудки після етапування знову погіршилося здоров’я

Новини
Олексій Бессарабов і Володимир Дудка Фото: Facebook Илья Дудка

У незаконно засудженого в окупованому Криму у «справі диверсантів» севастопольця Володимира Дудки значно погіршився стан здоров’я після етапування з Москви до Сімферополя. У нього знову проявилися хронічні болі в області живота, а також підвищений артеріальний тиск.

Про це Кримської правозахисній групі повідомив син політв’язня Ілля Каверніков (Дудка), після того як відвідав батька в СІЗО №1 Сімферополя.

«Сьогодні (20 листопада) побачився з татом вперше за три з половиною місяці. Медичної допомоги від адміністрації СІЗО він не отримує. У нього хронічні болі в області живота, після етапу підвищився тиск. Останній раз, коли вимірювали, тиск був 160 на 100. Каже, що переніс етап тільки завдяки лікам, які ми йому передаємо», – розповів Каверніков.

За його словами, Дудка і другий засуджений у цій справі севастополець Олексій Бессарабов провели на етапі з Москви до Сімферополя близько місяця. «За цей час вони проїхали Ростов-на-Дону, Армавір і Краснодар, звідки були доставлені до Сімферополя. Під час етапу бували випадки, коли в камерах, розрахованих на 20 осіб, містились 50», – повідомив Каверніков.

Він також додав, що ймовірно на наступному тижні Дудку і Бессарабова етапують з Сімферополя в колонії строго режиму для відбування покарання.

Крім того, Каверніков розповів, що його батько, а також адвокати довгий час домагаються від адміністрації СІЗО результатів медичного обстеження, які необхідні для призначення Володимиру Дудці точного лікування. Однак співробітники медсанчастини вже більше року не надають результатів обстеження ні Дудці, ні його адвокату. У зв’язку з цим син Дудки звернувся в «прокуратуру Криму», проте там відповіли, що дії співробітників СІЗО, які не видають на руки результати медичного обстеження, є законними.

Як повідомлялось, у вересні стало відомо, що засуджених у окупованому Криму за сфабрикованою ФСБ «справою диверсантів» севастопольців Олексія Бессарабова і Володимира Дудку етапували із СІЗО №1 Сімферополя до Москви для розгляду апеляційної скарги на вирок.

15 жовтня Верховний суд РФ залишив без змін незаконний вирок «Севастопольського міського суду» від 4 квітня, яким Бессарабов і Дудка отримали по 14 років позбавлення волі за  овинуваченням в нібито «підготовці диверсій» на території півострова.

Нагадаємо:

  • 9 листопада 2016 року ФСБ РФ затримала в окупованому Севастополі українських громадян, яких російська спецслужба називає «членами диверсійно-терористичної групи Головного управління розвідки Міноборони України». Затримані Дмитро Штибліков, Олексій Бессарабов і Володимир Дудка нібито готували диверсійні акти в Криму.
  • Дмитро Штибліков в 2004 році був звільнений в запас з лав ЗС України і до 2014 року працював в Севастополі аналітиком в неурядовій організації Центр сприяння вивченню геополітичних проблем і євроатлантичного співробітництва Чорноморського регіону «Номос», що припинив діяльність після окупації Криму. Олексій Бессарабов також працював в центрі «Номос» експертом. Володимир Дудка – капітан 2-го рангу запасу, колишній командир корабля управління «Сімферополь» ВМС України.
  • 18 травня 2017 року Штибліков уклав досудову угоду зі слідством і визнав свою провину. Жодного з незалежних адвокатів до нього не допустили. 16 листопада 2017 року «Севастопольський міський суд» засудив Штиблікова до 5 років позбавлення в колонії строго режиму і штрафу в розмірі 200 тисяч рублів.
  • 4 квітня 2019 року «Севастопольський міський суд» засудив Бессарабова і Дудку за обвинуваченням в нібито підготовці «диверсій» на території півострова і незаконному зберіганні вибухових речовин до 14 років позбавлення волі кожного та призначив їм штрафи: Дудці в розмірі 350 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, Бессарабову – 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.