Росфінмоніторинг вніс кримчанина Приходько в перелік екстремістів і терористів РФ

Новини
Олег Приходько Фото: crimeahrg.org

Федеральна служба з фінансового моніторингу РФ (Росфінмоніторинг) внесла арештованого в окупованому Криму українського активіста Олега Приходько в «Перелік осіб, причетних до екстремістської діяльності або тероризму».

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію сайту Росфінмоніторингу.

Олег Приходько значиться в переліку під номером 6663.

Дружина активіста Любов Приходько, розповіла виданню Крим.Реалії, що йому заблокували картку, на яку виплачувалася пенсія.

«У нього заблокували картку на виплату пенсій. Ми не можемо нічого зняти. Ось у нього скоро нове надходження. До того ж абсолютно незрозуміло, чи має пенсія накопичувальний характер», – сказала Л.Приходько.

Координатор Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник в коментарі Крим.Реалії пояснила, що включення до переліку Росфінмоніторингу відбувається стосовно тих громадян, у яких вирок набув законної сили: це статті про визнання людини винним по терористичним і екстремістським статтями Кримінального кодексу РФ.

При цьому, крім вироку, є й інші підстави для внесення до такого переліку: процесуальне рішення про визнання людини підозрюваною або постанова слідчого про притягнення особи в якості обвинуваченої по терористичній або екстремістській статті.

«Таким чином порушується презумпція невинуватості, оскільки навіть в рамках російської правової системи вина людини не доведена, але вона уже публічно, на сайті Росфінмоніторингу вказана як екстреміст або терорист, а її права вже обмежені. А у випадку з Кримом, багатьох громадян України переслідують за екстремістськими і терористичними статтями КК Росії незаконно, з політичних мотивів», – розповіла Скрипник.

Вона також зазначила, що у зв’язку з внесенням до переліку Росфінмоніторингу Приходько не може отримувати пенсію, для цього необхідно оформляти довіреність.

«Слідчий повинен дати дозвіл на прихід нотаріуса в СІЗО для оформлення довіреності», – зазначила правозахисниця.

Нагадаємо: 

  • 9 жовтня в окупованому Криму співробітники ФСБ затримали в Саках українського активіста Олега Приходька. ФСБ обвинувачує активіста в нібито підготовці теракту і виготовленні вибухових пристроїв за ст. 205 (терористичний акт) і ст.223.1. (незаконне виготовлення вибухових речовин, незаконні виготовлення, переробка або ремонт вибухових пристроїв) КК РФ. За версією ФСБ, Приходько нібито готував вибух будівлі «адміністрації» міста Саки.
  • 10 жовтня «Київський райсуд» Сімферополя заарештував активіста на два місяці – до 10 грудня.
  • Прокуратура АРК відкрила кримінальне провадження за фактом незаконного позбавлення волі в тимчасово окупованому Криму Олега Приходька.
  • Україна в ОБСЄ зажадала від РФ звільнити Приходька.
  • 28 жовтня ФСБ висунула обвинувачення Олегу Приходьку в нібито підготовці до теракту за ч.1 ст.30 КК РФ і ч.1 ст.205 КК РФ, а також у незаконному виготовленні вибухових речовин за ч.1 ст. 223-1 КК РФ.
  • Приходько, якому 21 листопада виповнився 61 рік, утримується в спецблоці СІЗО Сімферополя.