Міністр Коляда зустрінеться з архієпископом Климентом, який оголосив голодування через права релігійної свободи українців у Криму

Новини
Фото: Крым.Реалии

Архієпископ Православної церкви України Євстратій (Зоря) повідомив про заплановану зустріч глави міністерства у справах ветеранів і окупованих територій Оксани Коляди з архієпископом Климентом з окупованого Криму, який 10 грудня оголосив в Києві голодування.

«Роками він просить просту річ – щоби держава Україна передала будівлю кафедрального храму святих Володимира і Ольги у Сімферополі У ВЛАСНІСТЬ Кримьскій єпархії ПЦУ. Бо доки це майно є лише орендованим – його значно важче захищати юридично, в першу чергу на міжнародному рівні. І окупанти цим користуються, «видавлюючи» громаду і єпархію з приміщення. Роками проекти рішень та його обґрунтування гуляють з кабінету в кабінет. І десь тонуть в бюрократичному болоті. Сподіваюсь, що хоча б тепер справа, про яку владика і наша Церква просили роками, нарешті буде вирішена», – написав Зоря.

У будівлі Кабінету міністрів України у Києві 10 грудня архієпископ Кримської єпархії ПЦУ Климент оголосив безстрокове голодування.

Як пишуть Крим.Реаліі, архієпископ Климент вийшов з плакатом «Забезпечте права релігійної свободи українців в Криму» і заявив, що починає голодування.

«Я приїхав до Києва, мені вже нічого втрачати. Я офіційно заявляю: з цього дня я починаю безстрокове голодування. До тих пір, поки Кабінет міністрів України не вирішить питання захисту релігійних свобод на території Криму, забезпечення безпеки духовенства кримської єпархії ПЦУ. Поки Кабінет міністрів своїми рішеннями не забезпечить збереження церковного майна, а це не тільки приміщення, а й ікони, які можна віднести сьогодні до сучасного сакрального мистецтва. Це історичні речі, які мають національно-культурну цінність», – сказав архієпископ Климент.

Нагадаємо:

  • 28 червня 2019 року «Арбітражний суд Республіки Крим» зобов’язав Кримську єпархію ПЦУ (раніше УПЦ КП – ред.) передати будівлю єдиного в Сімферополі кафедрального собору святих Володимира і Ольги «міністерству майнових і земельних відносин Криму», робітники якого вже почали будівельні роботи в будівлі без відома єпархії.
  • 24 липня архієпископ Сімферопольський і Кримський Климент після повернення до Сімферополя виявив, що з храму вкрали всі церковні речі Кримського єпархіального управління.
  • Синод Православної церкви України закликав посилити міжнародні санкції проти Росії і конкретних посадових осіб відповідальних за розграбування собору святих Володимира і Ольги ПЦУ в Сімферополі та причетних до порушення права на свободу совісті та віросповідання у окупованому Криму.
  • У серпні 2019 року стало відомо, що земельну ділянку, виділену Сімферопольською міськрадою в 2013 році Кримській єпархії УПЦ КП для будівництва храму, окупаційна «влада» Сімферополя передала римо-католицькій громаді для будівництва кафедрального собору.
  • За словами владики Климента, за п’ять років окупації Криму Росією українська церква залишилась єдиним консолідуючим фактором для українців, які мешкають на півострові. Саме церква дозволяє їм зберігати свою національну культуру і свою українську ідентичність.
  • Українська громада окупованого Криму готує звернення до ЄСПЛ, який розглядає справу про знищення храму Православної церкви України у Сімферополі.