Правозахисники пояснили порядок отримання боргу по пенсії членами сімей померлих жителів Донбасу

Новини
Фото: Андрей Товстыженко, ZN.UA

Члени сім’ї померлого пенсіонера – жителя окупованого Донбасу, в тому числі з числа внутрішньо переміщених осіб (ВПО), для отримання пенсії, яка залишилася недоотриманою у зв’язку з його смертю, мають звернутися з відповідною заявою в те територіальне управління Пенсійного фонду України (ПФУ), де пенсіонер перебував на обліку.

Про це повідомляє представництво Норвезької ради у справах біженців в Україні (NRC).

Якщо померлий не перебував на обліку як ВПО ні в одному з управлінь ПФУ на підконтрольній уряду України території, члени сім’ї померлого мають звернутися в те відділення ПФУ, яке проводило виплату допомоги на поховання.

Якщо члени сім’ї проживали разом з померлим на момент його смерті і можуть підтвердити це документально, вони повинні звернутися в управління ПФУ із заявою про виплату нарахованої, але не отриманого суми пенсії померлого пенсіонера протягом 6 місяців з дня смерті.

При цьому в разі незвернення родичів за виплатою відповідної суми в шестимісячний термін, сума пенсії, що належала пенсіонерові і залишилася недоотриманою у зв’язку з його смертю, входить до складу спадщини.

Як зазначають правозахисники, в разі неможливості підтвердити фактичне місце проживання з померлим на момент його смерті, обов’язково необхідно звернутися до нотаріуса і надати в органи Пенсійного фонду свідоцтво про право на спадщину.

«Проте в багатьох випадках, а особливо, коли мова йде про ВПО, їм потрібно долати чималі відстані для вчинення зазначених дій, оскільки багато таких осіб давно виїхали за межі Донецької чи Луганської областей і зареєструвалися як внутрішньо переміщені особи в інших регіонах, іноді досить віддалених від місця проживання померлого. Це, у свою чергу, ускладнює процес отримання заявниками невиплаченої пенсії», – вказують NRC.

Також бувають випадки, коли з об’єктивних причин особа не має можливості надати свідоцтво про право на спадщину. «У такому випадку правовстановлюючим документом, що підтверджує право на спадщину, може бути рішення суду, яке набрало законної сили», – пояснюють правозахисники.

Для оформлення недоотриманої пенсії за померлим для ВПО необхідно подати наступні документи:

– Заява в уповноважене управління ПФУ, де померлий перебував на обліку або в той орган ПФУ, яке виплатило допомогу на поховання;
– Паспорт або інший документ, що засвідчує особу;
– Свідоцтво про смерть;
– Документи, що засвідчують родинні стосунки і спільне проживання з померлим на день його смерті;
– Якщо від імені заявника діє представник, то, крім вищенаведених документів, необхідно надати довіреність, оформлену відповідно до вимог чинного законодавства із зазначенням повноважень представника.

«Додатково, майже у всіх випадках, органи ПФУ вимагають від заявників довідку ВПО, хоча такі вимоги не є законними», – підкреслили в NRC.

Через те, що переселенці зазвичай не можуть документально підтвердити фактичне спільне проживання з померлим на день його смерті, то замість документів про спільне проживання, вони мають надати свідоцтво про право на спадщину, видане нотаріусом.

Всі документи потрібно надати як в оригіналах, так і в копіях.

Як відзначають правозахисники, термін розгляду заяви – 10 днів, однак на практиці вся процедура отримання пенсії за померлими пенсіонером триває понад шести місяців.

Як повідомлялось, голова Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій Дмитро Лубінець пояснив, яким чином планується виплачувати пенсії і заборгованність по ним громадянам України з тимчасово окупованих територій ОРДЛО відповідно до нового законопроєкту №2083-д. За його словами, людина буде отримувати пенсію за цей місяць і автоматично ще одну пенсію за рахунок того боргу, який вже є перед цією людиною з боку України.

Нагадаємо:

  • 26 листопада в Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №2083-д «Про внесення змін до деяких законів України щодо реалізації права на пенсію». Він повинен вирішити питання виплати пенсії громадянам, які проживають на тимчасово непідконтрольних української влади територіях. Зокрема, законопрєкт передбачає відв’язування виплати пенсій від статусу внутрішньо переміщеного особи.
  • Законопроєкт щодо пенсій не передбачає виплат безпосередньо на непідконтрольних Україні територіях Донецької та Луганської областей, а також в анексованому Криму.
  • На думку правозахисників «Донбас SOS», законопроєкт №2083-д допоможе найбільш уразливішій категорії населення – переселенцям, людям похилого віку та людям, які проживають на непідконтрольних територіях.
  • За даними Українського офісу ООН з координації гуманітарних питань, понад 560 тисяч людей похилого віку були позбавлені доступу до пенсій на Донбасі через бюрократичні перепони.
  • Станом на кінець листопада 2019 року сума боргу Пенсійного фонду України пенсіонерам з непідконтрольної українському уряду території Донбасу становить вже 86 млрд грн.