ПЦУ пропонує, щоб утиски української церкви у Криму обговорили на переговорах у Мінську

Новини
Предстоятель ПЦУ, Митрополит Київський і всієї України Епіфаній Фото: Андрей Гудзенко/LIGA.net

У Православній церкві України хочуть, щоб представники України порушили питання утисків української церкви в окупованому Криму на переговорах Тристоронньої контактної групи у Мінську.

Про це голова ПЦУ, митрополит Київський і всієї України Епіфаній сказав у програмі Радіо Свобода.

«Ми навіть зверталися до представників у Мінську, щоб вони це питання порушили на порядку денному під час переговорів Тристоронньої групи», – сказав митрополит.

Він також зазначив, що в ПЦУ раніше зверталися до президента України Володимира Зеленського, щоб він відреагував на утиски прав вірян у Криму.

«Під час зустрічі Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій я це питання порушив, дуже гостро підняв. Президент навіть записав це питання. Також і інші представники церков і релігійних організацій відзначали, що відбувається переслідування. Це і протестанти, і інші, і мусульмани навіть. Тому ми разом на це вказали президенту під час зустрічі. Також звертаємося і до уряду, і до Верховної Ради, щоб вони належним чином звернули на це увагу», – наголосив глава ПЦУ.

Нагадаємо: 

  • 28 червня 2019 року «Арбітражний суд Республіки Крим» зобов’язав Кримську єпархію ПЦУ (раніше УПЦ КП — ред.) передати будівлю єдиного в Сімферополі кафедрального собору святих Володимира і Ольги «міністерству майнових і земельних відносин Криму», робітники якого вже почали будівельні роботи в будівлі без відома єпархії.
  • 24 липня архієпископ Сімферопольський і Кримський Климент після повернення до Сімферополя виявив, що з храму вкрали всі церковні речі Кримського єпархіального управління.
  • За словами владики Климента, за п’ять років окупації Криму Росією українська церква залишилась єдиним консолідуючим фактором для українців, які мешкають на півострові. Саме церква дозволяє їм зберігати свою національну культуру і свою українську ідентичність.
  • Українська громада окупованого Криму готує звернення до ЄСПЛ, який розглядає справу про знищення храму Православної церкви України у Сімферополі.
  • 10 грудня 2019 року в Києві архієпископ Климент оголосив безстрокове голодування, вимагаючи від української влади забезпечити захист релігійних свобод на території окупованого Криму і забезпечити безпеку вірним і духовенству кримської єпархії ПЦУ. 17 грудня владика Климент на прохання предстоятеля ПЦУ митрополита Епіфанія призупинив голодування, однак заявив, що готовий знову продовжити його, якщо ситуація з правами вірян української церкви в окупованому Криму не зміниться.