Стан здоров’я засудженого у «справі диверсантів» Дудки в колонії РФ продовжує погіршуватися – син

Новини
Володимир Дудка Фото: crimeahrg.org

У незаконно засудженого в окупованому Криму у «справі диверсантів» Володимира Дудки, який відбуває покарання в колонії №11 Ставропольського краю РФ, продовжує погіршуватися стан здоров’я.

Про це виданню Крим.Реалії повідомив син політв’язня Ілля Каверніков (Дудка), після того як з ним зв’язався батько.

«Тиск стабільно високий: 150 на 90, а іноді скаче і вище цих позначок. По суті, це гіпертонія, яку в колонії не лікують. Через це у нього дикі головні болі. У нього так і не пропав висип по тілу, який проявився ще в Сімферополі. Він говорив про це адміністрацію колонії, вони видали мазь, яка хоч якось допомагає», – розповів Каверніков.

Він також зазначив, що Володимир Дудка цікавився, чи планується обмін ув’язненими між Україною і Росією.

«Звичайно ж, питав про обмін, цікавився, чи планується він взагалі. На жаль, мені нема чого йому відповісти, бо з усіх боків тиша. Але батько все одно сподівається, що вийде по обміну. А сподіватися загалом більше нема на що», – повідомив Каверніков.

За його словами, Дудка в колонії спілкується з декількома ув’язненими з Криму, з якими познайомився ще в СІЗО Сімферополя, зокрема, з фігурантом першої Бахчисарайської «справи кримських мусульман» Енвером Мамутовим.

Як повідомлялось, 3 січня стало відомо, що засудженого в окупованому Криму у «справі українських диверсантів» севастопольця Олексія Бессарабова доставили в колонію №1 Ставропольського краю РФ.

Нагадаємо:

  • 9 листопада 2016 року ФСБ РФ затримала в окупованому Севастополі українських громадян, яких російська спецслужба називає «членами диверсійно-терористичної групи Головного управління розвідки Міноборони України». Затримані Дмитро Штибліков, Олексій Бессарабов і Володимир Дудка нібито готували диверсійні акти в Криму.
  • Дмитро Штибліков в 2004 році був звільнений в запас з лав ЗС України і до 2014 року працював в Севастополі аналітиком в неурядовій організації Центр сприяння вивченню геополітичних проблем і євроатлантичного співробітництва Чорноморського регіону «Номос», що припинив діяльність після окупації Криму. Олексій Бессарабов також працював в центрі «Номос» експертом. Володимир Дудка – капітан 2-го рангу запасу, колишній командир корабля управління «Сімферополь» ВМС України.
  • 18 травня 2017 року Штибліков уклав досудову угоду зі слідством і визнав свою провину. Жодного з незалежних адвокатів до нього не допустили. 16 листопада 2017 року «Севастопольський міський суд» засудив Штиблікова до 5 років позбавлення в колонії строго режиму і штрафу в розмірі 200 тисяч рублів.
  • 4 квітня 2019 року «Севастопольський міський суд» засудив Бессарабова і Дудку за обвинуваченням в нібито підготовці «диверсій» на території півострова і незаконному зберіганні вибухових речовин до 14 років позбавлення волі кожного та призначив їм штрафи: Дудці в розмірі 350 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, Бессарабову – 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.  15 жовтня Верховний суд РФ залишив без змін незаконний вирок «Севастопольського міського суду».