Засудженого у «справі диверсантів» Бессарабова етапували в колонію Ставропольського краю РФ

Новини
Олексій Бессарабов і Володимир Дудка Фото: Facebook Илья Дудка

Засудженого в окупованому Криму у «справі українських диверсантів» севастопольця Олексія Бессарабова доставили в колонію №1 Ставропольського краю РФ, де він буде відбувати незаконне покарання.

Про це повідомляє Кримська правозахисна група (КПГ) з посиланням на інформацію родичів.

Ще один засуджений у цій «справі» севастополець Володимир Дудка швидше за все етапований в колонію №11 Ставропольського краю.

Як повідомив син Дудки Ілля Каверніков (Дудка), його батько тиждень тому знаходився на етапі в СІЗО міста П’ятигорська, куди він був доставлений зі слідчого ізолятора Мінеральних Вод. Ще раніше він якийсь час знаходився в СІЗО Арваміра.

Каверніков також повідомив КПГ, що за час етапу у Володимира Дудки значно погіршився стан здоров’я.

«У нього підвищився тиск – 100 на 170. Загострилися через холод і постійні переміщеня в вагонзаках і автозаках хронічні хвороби, які проявилися після арешту. На етапі до П’ятигорська батько разом з іншими ув’язненими понад трьох годин мерз в автозаку, потім ще шість годин його тримали «в карантині», де теж холодно, чекали, поки їх розподілять по камерах. А при його захворюваннях холод протипоказаний. Коли розподілили по камерах, довгий час не видавали постільну білизну. У СІЗО П’ятигорська він пробув три тижні в цілому», – розповів син Дудки.

Він також пояснив, що поки не знає, чи прибув його батько в одну з колоній Ставропольського краю.

Як повідомлялось, у кінці листопада стало відомо, що Бессарабова і Дудку етапували із сімферопольського СІЗО окупованого Криму до Росії. Їх мають доставити до місць відбування покарання.

Нагадаємо:

  • 9 листопада 2016 року ФСБ РФ затримала в окупованому Севастополі українських громадян, яких російська спецслужба називає «членами диверсійно-терористичної групи Головного управління розвідки Міноборони України». Затримані Дмитро Штибліков, Олексій Бессарабов і Володимир Дудка нібито готували диверсійні акти в Криму.
  • Дмитро Штибліков в 2004 році був звільнений в запас з лав ЗС України і до 2014 року працював в Севастополі аналітиком в неурядовій організації Центр сприяння вивченню геополітичних проблем і євроатлантичного співробітництва Чорноморського регіону «Номос», що припинив діяльність після окупації Криму. Олексій Бессарабов також працював в центрі «Номос» експертом. Володимир Дудка – капітан 2-го рангу запасу, колишній командир корабля управління «Сімферополь» ВМС України.
  • 18 травня 2017 року Штибліков уклав досудову угоду зі слідством і визнав свою провину. Жодного з незалежних адвокатів до нього не допустили. 16 листопада 2017 року «Севастопольський міський суд» засудив Штиблікова до 5 років позбавлення в колонії строго режиму і штрафу в розмірі 200 тисяч рублів.
  • 4 квітня 2019 року «Севастопольський міський суд» засудив Бессарабова і Дудку за обвинуваченням в нібито підготовці «диверсій» на території півострова і незаконному зберіганні вибухових речовин до 14 років позбавлення волі кожного та призначив їм штрафи: Дудці в розмірі 350 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, Бессарабову – 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.  15 жовтня Верховний суд РФ залишив без змін незаконний вирок «Севастопольського міського суду».