Завершена балістична експертиза бронекатера «Бердянськ», обстріляного під час захоплення військовими РФ – Воронченко

Новини
Пробоїни на катері «Бердянськ» в результаті обстрілу військовими РФ Фото: bellingcat.com

Завершена балістична експертиза одного із повернутих Росією в листопаді 2019 року українських військових кораблів – малого броньованого артилерійського катеру (МБАК) «Бердянськ», який обстріляли військові РФ під час захоплення в листопаді 2018 року.

Про це повідомив командувач Військово-морських сил України Ігор Воронченко у коментарі Радіо Свобода.

Він нагадав, що саме МБАК «Бердянськ» був обстріляний російськими військовими під час атаки і захоплення кораблів ВМСУ у районі Керченської протоки 25 листопада 2018 року.

За словами Воронченко, в ході розслідування з «Бердянська» зняли фрагменти броні, залишки осколків від снарядів, які є доказами «агресивних і протиправних дій Росії».

МБАК «Нікополь» и «Бердянськ», Очаків 21.11.2019 Фото: president.gov.ua

«Інший МБАК («Нікополь» – ред.) та буксир «Яни Капу» зможемо відремонтувати власними силами. Незабаром кораблі будуть на судноремонтному заводі», – додав командувач ВМСУ.

Буксир «Яни Капу», Очаків 21.11.2019 Фото: president.gov.ua

Нагадаємо:

  • 18 листопада Росія передала українській стороні кораблі ВМСУ, захоплені російським військовими 25 листопада 2019 року в Чорному морі в районі Керченської протоки. При цьому в РФ стверджують, що передали кораблі Україні не на вимогу Міжнародного трибуналу ООН з морського права, а лише «на відповідальне зберігання», оскільки вони все ще – речовий доказ у кримінальній справі про «незаконне порушення кордону РФ».
  • У МЗС заявили, що Україна проведе перевірку і експертизу повернутих РФ кораблів ВМСУ, щоб визначити їх стан та встановити, що саме було вилучено російської стороною. Однак попри повернення кораблів, розгляд ініційованого Україною спору у Міжнародному трибуналі ООН з морського права триватиме для встановлення порушення РФ Конвенції ООН з морського права під час затримання і утримання український кораблів і їх екіпажів.
  • 20 листопада повернуті Росією катера «Нікополь», «Бердянськ» і рейдовий буксир «Яни Капу» прибули на базу ВМСУ в Очакові.
  • Командувач ВМСУ Ігор Воронченко заявив, що російські військові сильно понівечили катери і рейдовий буксир. «Росіяни їх угробили. Познімали навіть плафони, розетки та унітази», – сказав він.
  • Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна проаналізує стан трьох повернутих кораблів ВМСУ і обов’язково звернеться до РФ з вимогою, щоб було повернуто обладнання та озброєння, які були з них зняті. З приводу стану кораблів буде проведено розслідування, потім їх відремонтують.
  • 27 листопада 2019 року заступник постпреда України при міжнародних організаціях у Відні Ігор Лоссовський повідомив на Форумі зі співпраці в області безпеки ОБСЄ, що сума збитків, які завдала РФ українським кораблям, становить не менше 55,5 млн грн (€ 2,1 млн). Точну суму збитків встановлять після завершення комплексного розслідування.