Арбітраж в Гаазі розгляне по суті позов «Нафтогазу» до РФ у травні 2020 року – Світлана Нєжнова

Новини
Керівниця ДАТ «Чорноморнафтогаз» Світлана Нєжнова Фото: investigator.org.ua

Гаазький трибунал у травні 2020 року згідно з процесуальним графіком слухань має розглянути по суті позовну заяву НАК «Нафтогаз України» до РФ щодо збитків у наслідок захоплення українських активів компанії під час російської окупації Криму.

Про це повідомила керівниця Державного акціонерного товариства «Чорноморнафтогаз» Світлана Нєжнова у програмі «Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська).

Рішення трибуналу варто очікувати вже у першому півріччі 2021 року, вважає Нєжнова. 

«Є процесуальний графік слухань, і згідно з цим графіком, який встановлений арбітражем, в травні поточного року будуть перші слухання по збитках. Рішення дійсно буде вже у першому півріччі 2021 року», – сказала керівниця ДАТ «Чорноморнафтогаз».

Також Світлана Нєжнова повідомила, що НАК «Нафтогаз України» спромігся збільшити позовні вимоги до Російської Федерації у справі про втрачені внаслідок окупації Криму активи за рахунок відсотків, що нараховуватимуться до закінчення компенсації Росією збитків.

Нагадаємо:

  • Під час окупації  Криму РФ були захоплені і тепер використовуються значні активи ДАТ «Чорноморнафтогаз» на півострові та шельфі Чорного моря: 15 родовищ нафти і газу, 3 площі покладів вуглеводнів, Глібовське підземне газосховище, більш 1200 км магістральних газопроводів, 43 газорозподільні станції, 4 плавучі бурові установки, включаючи скандальні «вишки Бойка» – «Петро Годованець» і «Україна» («Незалежність»).
  • 27 лютого 2019 року Постійна палата третейського суду в Гаазі визнала, що Росія винна у втраті НАК «Нафтогаз України» своїх активів у окупованому Криму.
  • Наприкінці червня 2019 року НАК «Нафтогаз України» та його дочірні підприємства подали до Трибуналу при Постійній палаті Третейського Суду в Гаазі позовну заяву щодо розміру компенсації збитків, завданих експропріацією активів групи Нафтогаз в окупованому Криму в сумі $5,2 млрд.
  • 10 лютого 2020 року Юрій Вітренко повідомив, що Нафтогаз завершує підготовку до чергового подання документів у рамках арбітражного процесу проти РФ щодо втрачених активів в окупованому Криму. Загальна сума компенсації, включно з відсотками, оцінюється у $8 млрд.