Правозахисники: заборона перетину КПВВ для мешканців окупованих територій загрожує їх здоров’ю і суперечить політиці реінтеграції

Новини
КПВВ «Станиця Луганська», Луганська область Фото: dpsu.gov.ua

Правозахисники заявляють, що введення заборони на перетин КПВВ для мешканців окупованих територій Донбасу і Криму з метою протидіяти поширенню коронавірусу загрожує життю та здоров’ю українських громадян в окупації, а також суперечить політиці реінтеграції, яку впроваджує Україна. Для зниження рівня розповсюдження коронавірусу потрібно тимчасово скасувати періодичну верифікацію пенсіонерам на окупованій території, через яку вони змушені часто перетинати КПВВ, що отримати пенсію.

Про це йдеться у зверненні групии правозахисних організацій до РНБО України та віце-прем’єра – міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексія Рєзнікова з приводу обмеження перетину КПВВ з окупованими територіями України, які вводяться в рамках попередження розповсюдження коронавірусу, яке опублікувала громадська організація «Донбас SOS».

«Ми вважаємо, що введення повної заборони перетину КПВВ з тимчасово окупованими територіями для громадян України, які не мають зареєстрованого місця проживання на підконтрольній Уряду України території, є небезпечним рішенням, яке тягне за собою ризики для життя та здоров’я наших громадян в окупації та суперечить політиці реінтеграції», – йдеться у документі.

Вони нагадали, що 13 березня в ході виїзного засідання Кабміну України міністр внутрішніх справ Арсен Аваков озвучив намір ввести обмеження перетину КПВВ громадянами України, які не мають зареєстрованого місця проживання на підконтрольній уряду України території. Такі обмеження в будь-який момент можуть бути введені Командувачем ООС і почати діяти негайно.

«Зважаючи на те, що вжиття превентивних тимчасових заходів в умовах попередження розповсюдження коронавірусу на території України є необхідним, все ж обмеження перетину лінії зіткнення особами, чиє місце проживання зареєстроване на тимчасово окупованих територіях України, є дискримінаційним. За умов відсутності інформації про належний рівень охорони здоров’я на тимчасово окупованих територіях і здатність надати медичну допомогу українським громадянам, заборона в’їзду з окупованих територій України на підконтрольні є залишенням громадян України в подвійній небезпеці – через збройний конфлікт та загрозу епідемії», – вважають правозахисники.

Автори звернення також вказали, що за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, до групи ризику зараження коронавірусом відносяться особи похилого віку, які наразі складають 60% від загальної кількості людей, які регулярно перетинають КПВВ для проходження верифікації та отримання пенсії.

«На сьогоднішній день мешканці окупованих територій є заручниками ситуації, оскільки всі соціальні виплати обумовлені наявністю в них довідки про взяття на облік ВПО, яка може бути скасована у разі, якщо особа перебуває на непідконтрольній території понад 60 днів. Отже люди похилого віку, які проживають на окупованих територіях, будуть намагатися потрапити на підконтрольну територію, щоб отримати доступ до єдиного джерела свого існування – пенсії. Але за умов епідемії це є небезпечним для їхнього життя і може створити додаткові ризики для загострення ситуації в цілому», – йдеться у документі.

Замість заборони на перетин КПВВ правозахисники з метою зниження рівня розповсюдження коронавірусу та захисту громадян України, які проживають на окупованих територіях (зокрема, осіб похилого віку), пропонують українській владі вжити наступних заходів:

– сприяти тимчасовому припиненню дії абзацу восьмого частини першої статті 12 Закону України «Про забезпечення прав та свобод внутрішньо переміщених осіб» (щодо скасування довідки про взяття на облік ВПО у разі відсутності особи на підконтрольній території понад 60 днів);
– тимчасово призупинити дію положень Постанови КМУ №637 від 5 листопада 2014 року щодо проходження періодичної верифікації пенсіонерам з числа ВПО;
– посилити спроможність медичних закладів на межі тимчасово окупованих територій виконувати свої повноваження із стримування розповсюдження вірусної інфекції та надання необхідної допомоги населенню;
– забезпечити ізолювання осіб, в яких виявлені симптоми захворювання на коронавірус, на території підконтрольній уряду України;
– посилити заходи дезінфекції на КПВВ на межі тимчасово окупованих територій;
– звернутися до міжнародних організацій щодо надання додаткових засобів дезінфекції.

«У разі прийняття відповідних рішень, необхідно оперативно провести інформаційну кампанію та повідомити громадян України, органи державної влади, місцевого самоврядування про запроваджені зміни», – заявили правозахисники.

Фото: Facebook Операція об’єднаних сил

Звернення підписали: Центр прав людини ZMINA, Офіс з розробки гуманітарної політики України, БФ «Право на захист», Громадський холдинг «ГРУПА ВПЛИВУ», БО БФ «Стабілізейшен Суппорт Сервісез», Кримська правозахисна група, ГО «Донбас SOS», Харківський інститут соціальних досліджень, Українська Гельсинська спілка з прав людини.

Як повідомлялось, 13 березня міністр внутрішніх справ Арсен Аваков у зв’язку з введенням карантину через небезпеку розповсюдження коронавірусу в Україні запропонував не пропускати мешканців окупованих територій Донбасу і Криму на підконтрольну українському уряду територію. Контрольні пункти в’їзду-виїзду (КПВВ) зможуть перетинати лише громадяни з реєстрацією на підконтрольній території. Він також запропонував заборонити перетин КПВВ для іноземців.

Нагадаємо:

  • З кінця лютого 2020 року для недопущення поширення коронавірусу українські прикордонники посилили заходи контролю у КПВВ на Донбасі. У всіх громадян, які слідують з окупованої території через лінію розмежування, перевіряють температуру тіла.
  • З 7 березня введені тимчасові обмеження на перетин КПВВ через поширення на окупованому Донбасі випадків захворювання на гострі респіраторні захворювання, збудником яких, ймовірно, є коронавірус. У разі виявлення ознак захворювання на коронавірусну інфекцію в жителів тимчасово окупованих територій, їх пропускають через лінію розмежування.
  • Низка правозахисних організацій заявили, що наказ Командуючого ООС Володимира Кравченка про обмеження перетину КПВВ через можливе захворювання на коронавірус на окупованому Донбасі є дискримінаційним, оскільки він непропорційно обмежує права та свободи людини. Правозахисники зажадали від Кравченка скасувати наказ, як такий, що порушує конституційні права громадян, передбачені статтями 24, 33 та 49 Конституції України, штучно поділяючи громадян України на тих, хто має право на отримання медичної допомоги і може вільно пересуватися, і тих, хто цієї можливості позбавлений.
  • Представник омбудсмена України в Донецькій і Луганській областях Павло Лисянський повідомив, що штаб ООС внесе зміни в рішення про тимчасові обмеження на перетин КПВВ через можливе поширення на окупованому Донбасі захворювання коронавірусом.