У РФ суд залишив під арештом 7 з 8 фігурантів «справи кримських мусульман»

Новини

Апеляційний військовий суд залишив під арештом сімох фігурантів так званої другої бахчисарайської сфабрикованої ФСБ «справи кримських мусульман».

Щодо восьмого фігуранта – Сервера Мустафаєва – засідання перенесли через стан його здоров’я, повідомляють Кримська солідарність і Крим.Реаліі.

Судове засідання проходило в режимі відеоконференцзв’язку з Південного окружного військового суду в російському Ростові-на-Дону без слухачів і преси згідно з постановою президії Верховного суду Росії.

За словами адвоката Айдера Азаматова, ще до початку судового засідання деякі фігуранти скаржилися на погане самопочуття.

«Привезли хлопців до 10-ї години ранку, а вивезли з СІЗО – в 7 ранку. Суд почався близько 11 години. Я цікавився про їх стан, і Ернес Аметов повідомив мені, що у нього кашель, сухість у роті, голова болить і озноб. Сервер Мустафаєв сказав, що коли його вивозили з СІЗО, у нього була температура 37,6, і з температурою його відправили до суду», – розповів Азаматов

За словами адвоката, суд відреагував на клопотання Сервера Мустафаєва про виклик йому швидкої допомоги. Мустафаєв повідомив, що турбується за безпеку учасників процесу. Також він просив, щоб його перевірили на коронавірус.

Адвокат розповів, що фельдшер заміряв у всіх фігурантів температуру і деяким з них зробив укол для того, щоб знизити її.

За словами Азаматова, суд постановив перенести розгляд апеляційної скарги Сервера Мустафаєва на 23 березня, проте розглянув і відхилив апеляційні скарги на продовження запобіжного заходу іншим фігурантам справи.

Нагадаємо:

  • 11 жовтня 2017 року в Бахчисараї співробітники ФСБ провели обшуки в будинках кримських татар. В результаті було затримано шістьох кримчан: Сервер Зекірьяєв, Сейран Салієв, Марлен Асанов, Тимур Ібрагімов, Мемет Бєлялов і Ернес Аметов. Прес-служба ФСБ заявила про те, що в Криму нібито «припинили діяльність осередку послідовників «Хізб ут-Тахрір» і назвала обшуки в Бахчисараї слідчими діями. «Київський районний суд» Сімферополя заарештував затриманих кримських татар.
  • 21 травня 2018 року російські силовики провели обшуки в Бахчисараї у координатора об’єднання «Кримська солідарність» Сервера Мустафаєва і в селі Долинне Бахчисарайського району у Едема Смаїлова. Активістів затримали за підозрою в нібито причетності до організації «Хізб ут-Тахрір», забороненої в РФ. 22 травня «Київський районний суд» Сімферполя заарештував Мустафаєва і Смаїлова. 6 лютого «суд» продовжив їм арешт до 9 квітня.
  • В кінці лютого в Криму ФСБ обвинуватила вісьмох фігурантів другої бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір» в підготовці до насильницького захоплення влади на додаток до раніше пред’явленого обвинувачення у створенні та участі в терористичній організації. 5 березня слідство ФСБ посилило обвинувачення Мемету Бєлялову і Тимуру Ібрагімову, перекваліфікувавши його з «участі в діяльності в терористичній організації» на «організацію діяльності».
  • 12 вересня з Криму в російський Ростов-на-Дону етапували фігурантів другої бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір» Сервера Зекірьяєва, Сейрана Салієва, Марлена Асанова, Тимура Ібрагімова, Мемета Бєлялова, Ернеса Аметова, Едема Смаїлова і Сервера Мустафаєва для участі в засіданні Північно-Кавказького окружного військового суду (зараз Південний окружний військовий суд – ред.).